Helyi közélet

2015.01.01. 16:18

Fatornyok és virágoskertek

Barcánfalva - A hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg 15 apáca és egy pópa él a kolostorban.

Barcánfalva - A hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg 15 apáca és egy pópa él a kolostorban.

Mintegy 20 kilométerre Máramarosszigettől, Barsana (Barcánfalva) település mellett egy 700 éve alapított, majd 300 éve újraalapított kolostor áll; mai formájában 1993 óta létezik, ekkor készültek épületei. Melyek, bár követik a máramarosi fatemplom-építészet hagyományait, mégis inkább modernnek tűnnek, mint autentikusnak, cserébe viszont gyönyörűek.

Mielőtt nekivágna a kolostorhoz felvezető rövid emelkedőnek, az igazi turista nem állja meg, hogy az ellenkező irányba ne tegyen egy apró kitérőt: az Iza folyócska túlpartjára egy sodronyhíd vezet. Izgalmas élmény a mozgó alkalmatosságon, a kábelekbe kapaszkodva átkelni a víz fölött. Fotózkodás közben el kell engedni a helybélieket, akik kevésbé szórakozásból, de igen rutinosan, például kerékpárt tolva járnak át a hídon.

Még néhány kép a festői völgyről, s irány a kapu: belépőjegy nincs, s néhány lépés után nem mindennapi látvány tárul az ember szeme elé. A kolostor több, egymástól elkülönülő épületből áll, köztük gyalogutak és október elején még színpompás kertecskék. Az Európa második legmagasabb fatornyával büszkélkedő templomba be lehet menni, akárcsak a múzeumba (utóbbiba néhány lejért). A legtöbb épület csak kívülről csodálható meg, de így is kiadós sétát jelent a terület bámészkodó bejárása. A fából készült házak tornácai tele vannak aggatva muskátlival, az utak mentén virágok, máshol gondozott gyep és számos cserjeféle pompázik. A hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg 15 apáca és egy pópa él a kolostorban, az apácák többek között az általuk készített apró tárgyakat árulják a kapu melletti ajándékboltban. Feltehetően közel sem élnek olyan elszigeteltségben, mint mondjuk száz évvel ezelőtti elődeik, már csak a turisták és a nyáron nagyobb számban érkező zarándokok miatt sem, s mobiltelefont is többüknél láttunk.

HBN-SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában