Helyi közélet

2015.01.15. 19:36

A tízemeleteseknek nem indul a panelprogram

Debrecen - A cél az épületek energiahatékonyságának javítása.

Debrecen - A cél az épületek energiahatékonyságának javítása.Márciustól pályázhatnak a társasházak az új panelprogramban, amire 2009 óta várnak. A támogatásintenzitás 50 százalékos, összege lakásonként 300–650 ezer forint lehet. A 10 milliárd forintnyi keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel- és társasházi lakások arányában osztják el. Lényeges elem, hogy csak a 4-60 lakásos ingatlanok pályázhatnak. Az energiahatékonyság javításának ezen formában történő támogatása az Otthon Melege Program egy alprogramja, feltételrendszer tervezete elérhető a kormány honlapján.

Sok elhanyagolt van

– Hasonló jellegű pályázatra régóta nagy igény mutatkozik, hiszen a társasházak minimum 70 százaléka energetikai szempontból rendkívül elhanyagolt állapotban van. Ezen ingatlanok jelentős része panelház, illetve a 2000-es évek előtt épült téglaépítésű társasház. Hajdú-Bihar megyében több tízezer társasházi lakás szorulna felújításra, azonban a jelenlegi pályázati forrásból ezen lakások töredékét lehet majd csak korszerűsíteni. Ebből a pályázati rendszerből energetikai szempontból a legelhanyagoltabb állapotban lévő „tízemeletesek” eleve kiesnek. Ígéretek szerint azonban ezek felújítására külön pályázati rendszer fog indulni még ebben az évben – mondta el érdeklődésünkre Hajdú Bálint, a Pályázatcenter Kft. vezetője. – Igen szigorú feltételekkel kérhető a támogatás, valószínűleg azért, hogy minél nagyobb arányban a nulláról induló ingatlanok pályázhassanak, tehát azok, amelyeken még semmilyen korszerűsítést nem végeztek – jegyezte meg. A támogatási lehetőségek szűkítésére példaként említette, hogy önállóan csak napkollektor vagy csak napelem telepítésére nem lehet pályázni, mert, mint hangsúlyozta, ez önmagában nem eredményez energiahatékonysági kategória-javulást.

– Panelprogramra történő pályázás előtt a legfontosabb, hogy a társasház lakói méressék fel szakértővel, milyen energetikai állapotban van az épület, mert attól függ, milyen fejlesztéseket kell majd végrehajtaniuk, és az mennyibe fog kerülni – hangsúlyozza Jónás Imre épületenergetika szakértő-építési műszaki ellenőr. – Hasonlóan, mint amikor az ember elmegy az orvoshoz mert beteg, a doktor pedig teljes körű kivizsgálásra küldi, és a diagnosztika után tudja eldönteni, milyen kezelés szükséges!

Kisebb hőátbocsátás

– Idén január 1-től szigorodtak az épületenergetikai követelmények a pályázati forrásokból történő új építésre, valamint jelentős mértékű korszerűsítésre vonatkozóan; ezek a költségoptimumot figyelembe vevő felújításokat írnak elő. Míg például a kezdeti panelprogramoknál még 4-5, később 8-10 cm-es szigeteléssel burkolták a házakat, most az első generációs panel épületeknél 14 cm, az újabbaknál 13 cm hőszigetelés szükséges. Más megközelítésben, a most érvényes hőátbocsátási tényező értéke 0,45 W/m2K-ről 0,24 W/m2K-re, tehát közel felére csökkent. A nyílászáróknál pedig a korábbi 1,6 W/m2K érték helyett mára 1,15 W/m2K értéket támogatnak, ami már három rétegű üvegezést igényel – részletezte Jónás Imre szakértő.

Utóbbi kapcsán elmondta, problémát okozhat, hogy aki magánúton kicserélte az ablakait és gyártási műbizonylattal nem tudja igazolni az ablakok hőátbocsátási értékeit, annál a szakértő azt nem tudja figyelembe venni, és előírhatja a cserét. Sajnos, az is igaz, hogy az új panelprogram nem támogat nyílászáró felújítást, vagyis ha nincs műbizonylat vagy nem felel meg az ablaküveg, úgy teljes csere szükséges.

Megújulók

– Az egyébként kötelezően elkészítendő energetikai tanúsítvány tartalmazza az energetikai osztályba sorolást is; ahol „C” kategória alattról indul a ház, ott a felújítással elég elérni a „C”-t. Ha már „C” a besorolás, akkor viszont legalább két kategóriát kell emelkednie, vagyis A-ra, és kötelező a megújuló energia alkalmazása is, például napelem, ami elég lehet a lift működtetéséhez szükséges áram megtermelésére. Fűtési rendszertől függően lehet hőszivattyú vagy biomassza megújuló energia alkalmazása is, ez persze emeli a költségeket is – mondta a szakember.

HBN-SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában