Helyi közélet

2014.12.31. 12:05

Tiszta vizet a pocsajiak poharába!

Pocsaj - Négy helyett csak három kutat üzemelt be a kivitelező – ez lehet a probléma oka.

Pocsaj - Négy helyett csak három kutat üzemelt be a kivitelező – ez lehet a probléma oka.Nem javul az ivóvíz minősége a településen: az évek óta húzódó vízminőség-javító projektet az önkormányzat még nem zárta le, mert a víz – a helyiek szerint – továbbra is szinte ihatatlan. Az alapprobléma az ivóvíz magas arzéntartalma volt. Ez az érték 49 mikrogramm/liter és ezt kell levinni 10 mikrogramm/liter alá. Mindezt – egyebek mellett – új kutak fúrásával, csővezetékek cseréjével lehet elérni.

Kecskés Gyula polgármester kifejtette, hogy szerinte kivitelező által kialakított ivóvíz szolgáltató technológia nem jól működik. A programban való részvételük indításánál 4 kúttal léptek be a projektbe. A kivitelező cég közben úgy döntött, hogy három kút is biztosítja a szükséges vízmennyiséget. A műszaki átadás-átvételnél a falu első embere azzal a feltétellel vette át és írta alá a dokumentumokat, hogy új kutat fognak fúrni, teljesítik a megállapodásban vállaltakat. – Ez azonban nem történt meg – folytatta Kecskés Gyula. – A biológiai tisztítómű nem megfelelően működik. A kutak nem tudják megtermelni a szükséges mennyiséget. Ennek kapcsán agyagos, homokos víz jutott ki a rendszerbe. Ezért is lenne szükséges a szerződésben vállalt, negyedik kút fúrása.

Van, aki szerint jó

A polgármester által már említett problémákon túlmenően is rontja, mondhatni, élvezhetetlenné teszi a pocsaji ivóvizet az, hogy a csapból kifolyó vízhez a megfelelő egészségügyi paraméterek elérése érdekében különböző adalékanyagokat kell tenni. Szakállas Csabától, a vízszolgáltatást végző cég helyi munkatársától tudjuk, hogy adagoló segítségével jut a vízbe fertőtlenítés céljából naponta 8 kilogramm kálium-permanganát, 8-10 liter hidrogén-peroxid és ugyanennyi FE3 szulfát. A szűrőn átmenő ivóvízhez mintegy 10 liter hypot tesznek naponta szintén fertőtlenítés céljából. A lakosság természetesen érzi, hogy fertőtlenítéskor hypos a víz, színe és szaga van.

A tisztiorvosi szolgálat szerint a csapból kifolyó víz az egészségügyi határértéknek megfelel ugyan, a lakosságnak azonban a felháborodásból ítélve ez nem elég, hiszen a víznek az állaga, elszíneződése mást mutat. A probléma alapvető forrása az önkormányzati vízmű zrt. szerint az, hogy a vízmű „nincs csúcsra járatva”. Jelenleg három kút működik, holott a település és a kivitelező között megkötött szerződés szerint négy kútnak kellene működni. A kivitelező szerint nincs szükség negyedikre, mert egészséges ivóvízzel három is tökéletesen ellátja Pocsajt.

A kivitelező céget kerestük, hogy mikor építi meg és üzemeli be a szerződésben szereplő negyedik kutat. Többszöri telefonálás és levelezés után eljutottunk a cég marketinges képviselőjéhez, aki úgy nyilatkozott, hogy kérdéseinkre nem válaszolhat, mert köti a titoktartási kötelezettség. Javasolta, érdeklődjünk az üzemeltető vízműnél vagy a beruházó önkormányzatnál.

Nem veszi át az önkormányzat

A polgármester tájékoztatása szerint az ivóvízminőség-javító program Pocsajban még nem záródott le, az átadás-átvételről még nincs szó. A program ugyan már lehetővé tenné az átadást, de az önkormányzat nem veszi át, míg a hiányosságokat nem pótolja a kivitelező.

HBN–NKM


Folyamatosan vizsgálják

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Balmazújvárosi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetéhez Pocsaj-Esztár települések ivóvízminőségével kapcsolatban eddig nem érkezett lakossági bejelentés, kifogás – válaszolta kérdésünkre a hivatal. Arról, hogy még sincs rendben minden az ivóvízzel, a szolgáltatótól, illetve a szolgáltató által kért laborvizsgálatok eredményéből értesült a szakigazgatási szerv, majd azzal folytatja, hpgy a pocsaji ivóvíz szín, szag, valamint íz paramétereinek kifogásolt volta egészségkárosítást nem okoz, az ivóvíz fogyasztható, de a fogyasztott ivóvíz élvezeti értékét csökkenti. A szolgáltató folyamatosan végzi az önellenőrző vizsgálatokat, amennyiben a laboratóriumi eredmények alapján érzékelhető a paraméterekben történő változást, azonnali intézkedést kezdeményez a hatóság egyidejű értesítése mellett. A probléma megszűnéséig soron kívüli vízminta vételekkel ellenőrzi a népegészségügyi szakigazgatási szerv a szolgáltatott ivóvíz minőségét – áll a hivatal válaszában.


Férgek és más véglények a vízben

A nyári hónapokban problémát jelent a kitermelt vízben a férgek és mikroszkópikus lények megjelenése, amellyel sem a szolgáltató, sem a kivitelező nem tud és nem tudott mit kezdeni. Azt sem tudták meghatározni, melyik kútból származnak ezek a véglények. A laboratóriumi vizsgálatok viszont kimutatták ezek jelenlétét. Ennek ellensúlyozására három mikroszűrőt építettek be, ami viszont veszélyezteti a vízkitermelés hatékonyságát, gazdaságosságát, mivel ezek olyan szivattyúk működtetését igénylik, amelyek áramfelvétele óriási. Mivel a pályázati kiírásban az üzemeltetési költségek minimalizálására kell törekedni, így jelenleg nem lehet követni, hogy hol tart ez az energiafelhasználás. Követelmény ezzel szemben, hogy rekonstrukció után az energiafelhasználásnak sokkal kedvezőbbnek kell lennie, mint az előző időszakban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában