Helyi közélet

2014.12.02. 11:28

Találkozik a középkor, a reneszánsz és a ma

Debrecen - A Dés László nevével fémjelzett koncertet december 8-án láthatjuk-hallhatjuk.

Debrecen - A Dés László nevével fémjelzett koncertet december 8-án láthatjuk-hallhatjuk.

Egy négytagú ének­együttes, valamint egy szabad zenét játszó jazz-quartet két műfajból egy harmadikat hozott létre. Találkozik a középkor, a reneszánsz és a huszonegyedik század zenéje, és az előbbi inspirálja az utóbbit. Ebből született a ’Contemporary Gregorian’.

A Balázs Elemér jazz-quartet tagjai: Dés László – szaxofon, Balázs József – zongora, Barcza-Horváth József – bőgő, Balázs Elemér – dob. A Voces4 Ensemble, Mizsei Zoltán vezetésével: Hegyi Barnabás – kontratenor, Gyulai Csaba – tenor, Mizsei Zoltán – bariton, Demjén András – basszus.

A vokális repertoár 7. századi egyszólamú gregorián énekektől, többszólamú középkori orgánumokon át, 16. századi reneszánsz motettákig terjed. A gregorián tételek mellett Ockeghem, Stoltzer, Festa és Lassus művei hangzanak el, melyekre a jazz-quartet – mintegy folytatva azokat – szabad improvizációkkal reflektál, megőrizve az eredeti mű egyes elemeit (ritmika, hangnem, harmóniai váz). Ez a jelen idejű szubjektív zenei asszociáció teszi kortársunkká a gregorián, illetve a reneszánsz zeneműveket.

Előfizetőink természetesen a szokásos kedvezménnyel juthatnak el a varázslatos hangulatú koncertre a Nagytemplomba.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában