Helyi közélet

2014.12.29. 12:12

Sülve-főve túrja a szerencsét

Hajdú-Bihar - Nincs még egy olyan ellentmondásos étel, mint a sertéshús. Nálunk szerencsére nem tiltott, sőt!

Hajdú-Bihar - Nincs még egy olyan ellentmondásos étel, mint a sertéshús. Nálunk szerencsére nem tiltott, sőt!

Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt.

Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.

Tapasztalat alapján

Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé.

– A magyar konyha ezeréves tapasztalatait felhasználva olyan ünnepi ételeket érdemes készítenünk, melyek magukban hordozzák a hagyományos konyha legfőbb vonásait, de jelen korunkhoz igazodnak. Talán még akad a karácsonyra készített pulykából, amikor elkezdünk gondolkodni azon, mi legyen a szilveszteri menü. Tájegységünk jó szokása szerint ebben a hónapban sok háznál levágják a disznót, így a sertéshús mint főétel kap szerepet az asztalon – beszélgettünk Kiss Ferenccel, a debreceni Csokonai Étterem séfjével.

Nincs még egy olyan ellentmondásos állat, mint a sertés, amelyet sok kultúrában tisztátalannak tartanak, mifelénk viszont a mesterien elkészített toros ételek fogyasztása maga az ünnep.

Az, hogy milyen formában tesszük az asztalra ezt az ételt; csakúgy, mint karácsonykor, az év első napjaiban is a családi tradícióink függvénye. A bőrös sült malackaraj, az egészben sült malac, a hurka, kolbász, toroskáposzta, töltött káposzta mind hozzájárul ahhoz, hogy tele gyomorral, elégedetten kezdjük a 2015-ös évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában