Helyi közélet

2014.12.02. 12:30

Renoválták a főzőkonyhákat

Hajdúböszörmény - Korszerűbb és biztonságos körülmények között ebédelhetnek.

Hajdúböszörmény - Korszerűbb és biztonságos körülmények között ebédelhetnek.

Egy belügyminisztériumi rendelet alapján lehetőség nyílt a kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására, így a hajdúváros felújíthatta a rossz állapotban lévő főzőkonyháit - jelentette be Kiss Attila polgármester sajtótájékoztatón a napokban. A közel 26,5 millió forint támogatásból, plusz az önkormányzat által vállalt 6.6 milliós önerőből megvalósult a Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola Káplár Miklós utcai és a Veress Ferenc Szakképző Iskola Kálvineum utcai konyhájának, étkezőjének a felújítása, átalakítása.

Nem vártak

A munkák kivitelezését a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft. végezte, s bár a támogatás felhasználásának végső határideje 2015. december 31., a konyhák nagyon rossz állapotára, a szakhatóságok korábbi észrevételeire való tekintettel már a nyári szünetben hozzáfogtak a felújításhoz - mondta a polgármester. A munkák nagy részét június, július ás augusztus hónapokban végezték, hogy ne akadályozzák a diákok napi étkeztetését. Néhány utómunka és használatbavételi engedély megszerzése az őszi hónapokra maradt, mára viszont mindkét főzőkonyha átadása megtörtént.

A Káplár Miklós utcai főzőkonyha és ételkiadó helyiség tálalóját kiszélesítették, hogy a tanulók balesetmentesen kaphassák meg az ebédjüket. A főzőkonyhán napi 480 adagot készítenek a diákok és a pedagógusok részére. Mivel az átalakítás az épület teherhordó szerkezetét is érintette, több a változás: a helyiség alapterülete is nőtt.

A hajdúböszörményi Kálvineum, a századforduló jellegzetes eklektikus jegyeit viselő épülete az 1913-14-en tanévben kezdte meg működését mint a református lelkészárvák fiúinternátusa. Sok év után volt benne óvoda és középiskola, ötletek voltak a hasznosítására, de egyelőre a Veress Ferenc Szakképző Iskola használja, főzőkonyhája az alagsorában található. A mostani felújítás során a konyhához tartozó öltözőrész helyiségeit átépítették, új, lélegző vakolat készült, fal- és padlóburkolási munkák történtek, belső falfelületek és nyílászáró szerkezetek lettek átfestve. Új vezetéket építettek falban szerelve, az étkező és annak folyosó része is megújult, új, a mai elvárásoknak megfelelő szaniterek lettek kiépítve - hallottuk a sajtótájékoztatón.

HBN-BB

A képeken a Kálvineum megújult konyhája Fotó: Horváth Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában