Helyi közélet

2014.12.11. 18:25

Oldanák a gazdaság főváros-centrikusságát

Debrecen - Aktívabb párbeszédet szorgalmaztak a polgármesterek.

Debrecen - Aktívabb párbeszédet szorgalmaztak a polgármesterek.

Azt nem remélhetjük, hogy a nagy ipari termelők a kis falvakban jelenjenek meg. Azt viszont igen – s ez az állam elvárása –, hogy a megyei jogú városok az adott térség gazdasági centrumai legyenek. Ezzel együtt nagyobb szerepet kell vállalniuk az ország gazdasági termeléséből, a gazdaság fővárosközpontúságának oldódnia kell – magyarázta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, aki a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) tisztújító közgyűlésén vett részt.

Kifejtette: Magyarország számára létkérdés, hogy a 2014-20-as uniós pénzügyi ciklus lehetőségeit a helyi gazdaságok erősítése érdekében hasznosítsa. Emlékeztetett, az önkormányzati szektorban komoly átalakítás zajlott le az elmúlt években. Elmondása szerint ennek elemeivel egyetértenek a szövetség tagjai. Kérdésünkre, hogy milyen észrevételek érkeztek a sajtó nyilvánosságának kizárásával tartott előadásán, azt felelte, hogy a legsürgetőbb feladatok közé a polgármester és az országgyűlési képviselő összeférhetetlenségét kimondó törvénnyel összefüggésben egy olyan intézményesített forma létrehozása tartozik, amelyben az önkormányzatok és az állam között aktív párbeszéd jöhet létre. Ezt az államtitkárság és az MJVSZ közösen dolgozza ki.

A helyhatóságok újratermelődő költségvetési hiányára utaló felvetésünkre kijelentette: nem lehet homogénként tekinteni az összes önkormányzatra, hiszen például a decemberben 1,3 milliárd forintos állami támogatáshoz jutó Pécs az „Európa kulturális fővárosa” projekt kapcsán megvalósult fejlesztések miatt szorul segítségre, de vannak olyan kisebb települések, ahol a költséghatékonyabb működés érdekében a szükséges szerkezeti átalakítások még nem történtek meg. Arra pedig, hogy miként lehetséges, hogy egyes önkormányzatok másokkal szemben csak az igényelt támogatás kisebb részéhez jutottak hozzá, azt felelte, hogy a korábbi ÖNHIKI-s pályázatok felhasználási köre szélesebb volt. Mint fogalmazott, a „disszonáns vélemények” oka az lehet, hogy olyan tételek – például elmaradt fejlesztések – is kerülhettek a pályázatokba, amelyeket nem tudtak támogatni a szigorú felhasználási feltételek miatt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában