Helyi közélet

2014.12.22. 10:39

Kevesebbet költünk a karácsonyi menüre

Hajdú-Bihar - Soványabb lesz a karácsonyi vacsora – derül ki a felmérésből.

Hajdú-Bihar - Soványabb lesz a karácsonyi vacsora – derül ki a felmérésből.A ReceptNeked felmérése szerint a magyar családok többsége idén kevesebbet költ majd a karácsonyi menüre. A közel ezer fős – nem reprezentatív – felmérés szerint a válaszadók 44 százalékánál szűkösebb lesz a menü az ünnepek alatt. Huszonhat százalékuk költ ugyanannyit, mint tavaly és csak harminc százalékuk költ majd többet az idei évben.

Nőnek a kiadások

Azok, akik többet szánnak az ételekre, saját bevallásuk szerint elsősorban kényszerből teszik ezt. A válaszadók fele az áremelkedéssel indokolta, miért nőnek a kiadásai, 10 százalékuk a család bővülésével magyarázza a növekvő költekezést. A válaszadók fennmaradó része egyéb indokok miatt tud többet költeni, például azért, mert idő előtt megkapták a karácsonyi prémiumot. A felmérés szerint vannak olyan ételek, amelyről a karácsonyi ünnepek alatt nem szívesen mondanánk le. A lista egyértelmű győztese a halászlé. A válaszadók 25%-a szerint ez az étel elhagyhatatlan része a karácsonyi menünek. Hasonlóan népszerű a töltött káposzta (19%), a bejgli (17%), és a sült, vagy rántott hal (15%) is. A halászlével együtt ez a négy étel a legfontosabb a magyarok számára a karácsonyi ünnepek alatt. A többi étel messze leszakadva követi a vezető négyest, az ötödik helyezett zserbót már csak a válaszadók négy százaléka jelölte meg, mint kihagyhatatlan ételt.

Bár a süteményeket kevesen jelölték meg a karácsony menü kihagyhatatlan elemeként, a ReceptNeked oldalán mégis ez iránt van a legnagyobb érdeklődés. A mintegy hétszázezer felhasználó keresési szokásai alapján az utóbbi időszak legkeresettebb receptjének a mézeskalács bizonyult, amit a bejgli, a zserbó és a hókifli receptje követett. Népszerű még a linzer, a kókuszgolyó és a mézes krémes is mint klasszikus karácsonyi sütemény.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában