Helyi közélet

2014.12.11. 09:54

Jegyzet: Október 2.0.

<em>Most, hogy a tél kopogtat, az ősz is kezdi megmutogatni arcának csúnyábbik felét. Az időjárás tehát szerényen számolva is jó félévszaknyi késésben van. Ám lehet, hogy ő is úgy van vele, mint jómagam a nemszeretem munkával. Miszerint erre a kis időre már nem érdemes belevágni.</em> <strong>T. Szűcs József jegyzete</strong>.

Most, hogy a tél kopogtat, az ősz is kezdi megmutogatni arcának csúnyábbik felét. Az időjárás tehát szerényen számolva is jó félévszaknyi késésben van. Ám lehet, hogy ő is úgy van vele, mint jómagam a nemszeretem munkával. Miszerint erre a kis időre már nem érdemes belevágni. T. Szűcs József jegyzete.

Az igazi csúnya őszre tehát nincs túl sok idő, mert különben a téli hónapok is kicsúsznak az időjárás kezei közül. A lényeg, hogy nyugtával már dicsérhetjük a novembert, de különösen az októbert. A mögöttünk hagyott október ugyanis egyértelműen a szebbik arcát mutatta. Egy-két fagyos éjszakától eltekintve, régebben akár szeptembernek is beillett volna. S minden rezsicsökkentés ellenére az emberek többsége az úgymond hivatalos fűtési idényben az alapján ítéli meg az időjárás milyenségét, hogy valóban szükséges-e otthonukban fűteni. S ha igen, mikortól, milyen mértékben.

Nemcsak nálunk, de a világ több pontján ugyanakkor azt is kérdezgetik egymástól a földlakók, hogy a kiszámíthatatlanság már a globális felmelegedés hatása-e avagy csak az időjárás normálisnak tekinthető ingadozása. Mindenesetre kicsiben már éppen azok a jelek mutatkoznak, amelyek a tudósok előrevetítenek. Az évszakok egybemosódása, a szélsőségek szaporodása, a hektikus csapadékeloszlás, sok helyütt a tartós aszály. Ezeket idén is megéltük az országon belül. A legmelegebb nyári napok jó része például május végére esett. Az abnormálisan csapadékosabbnak mondott júliusban a Dunántúlon több mint százszor annyi esett, mint Debrecen keleti felén. Azt az ónos vagy fagyott esőt, amely súlyával távvezetékoszlopokat görbít ócskavassá, még Kanada zordabb részein is félve emlegetik. Ám mint tudjuk, ilyesmi immár nálunk is megtörténhet. S nem egy-egy elöregedett monstrummal, mint, ritkán, korábban is megesett, hanem egy

egész oszlopsorral.

Szóval szaporodnak az intő jelek, de amíg ezek inkább kedveznek a pénztárcánknak, például a fűtés szempontjából, nem igazán törődünk velük. Legutóbb a kutya szinte csont nélkül megette a telet, rá sem hederítve a népi megfigyelésekre. Bizonyára vannak, akik nem bánnák, ha idén sem lenne másként. Ugyanakkor egy igazi, havas jeges kemény tél sem jelentené önmagában azt, hogy időjárásunk visszabillent régi kerékvágásába. Mindenestre, ha az utóbbi évek tendenciája ezen a télen is folytatódik, hamarosan a mai gyermekeknek is úgy kell elmagyarázni, mi az a hó, mint annak idején nekünk azt, hogy mi fán terem az általunk sosem látott banángyümölcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában