Helyi közélet

2014.12.21. 11:58

Csak a túloldalon van jobb és bal

Hajdú-Bihar - Hiába nyújtotta a kezét, az elnökhelyettesi pozícióig „nem ért el” a képviselő.

Hajdú-Bihar - Hiába nyújtotta a kezét, az elnökhelyettesi pozícióig „nem ért el” a képviselő.Gyöngyösi Jenővel írásban állapodtunk meg, hogy az elnökválasztáson rám szavaz, ezért teljes döbbenet lett úrrá rajtam és két képviselőtársamon, amikor Oláhné Balogh Tímea neve elhangzására felnyújtotta a kezét – tájékoztatott az októberi alakuló ülés előzményeiről Aba-Horváth István. Az előző két ciklusban elnöklő politikus a Naplónak elmondta: az ülés után két nappal felhívta Gyöngyösi Jenő, hogy azóta nem alszik, és nem mer a szemébe nézni, de megvesztegette egy országos roma vezető.

A konyári kisebbségi önkormányzat elnöke, Aba-Horváth közlése szerint írásba adta: a szavazást megelőzően telefont kapott, amelyben ígérték, ha ellene szavaz, akkor munkahelye lesz. Az ígért elnökhelyettesi pozíció azonban hiú ábránd maradt, mivel az alakuló ülésen nem Gyöngyösi Jenőt jelölték a posztra – ezt már az állítása szerint csőbe húzott Gyöngyösitől tudjuk.

A hármas tagja, Budai Istvánné szintén arról számolt be lapunknak, hogy felhívták az október 27-i voksolás előtt munkahely és magas fizetés ajánlatával, de ő kitartott korábbi elvei mellett.

Aki dolgozni akart, tudott

– Nyolc évig voltam a megyei közgyűlés képviselője, nemzeti és etnikai tanácsnoka. Ha valaki a Hajdú-bihari romák érdekeit nézi, akkor nem kérdőjelezi meg, hogy a megyei önkormányzat kivel dolgozik hatékonyan – fogalmazott Aba-Horváth István, aki egyelőre nem indít pert az ügyben, mert mint mondja, az elkövetők úgyis letagadnák, a képviselőket pedig meghurcolnák. – Az én vezetésem alatt a legnagyobb érték az volt, hogy a megyében nem volt jobb és bal oldal. Az számított, ki akar velünk dolgozni. A Lungo Drom-osok viszont senkit nem engednek be a köreikbe. Ebben nem lehetünk partnerek, ezért a Gyöngyösivel kiegészült négyesünk minden alkalommal le fogja szavazni az elnök asszony javaslatát. Ez egy ilyen társasjáték, ami nem használ a cigányügynek, de nincs más eszközünk. Nekem választanom kellett a megyei és országos képviselői posztom között és utóbbi mellett döntöttem. Helyemre Bernáth Bálint kerül, de természetesen a jövőben is én látom el instrukciókkal a megyei képviselőket – hangsúlyozta korábban Aba-Horváth.

Csillapodásra várt

Oláhné Balogh Tímea a megválasztását követő napokban bizakodva még úgy nyilatkozott: reméli, később kialakul az együttműködés, de mint mondta, sok mindenkinek meg kell emészteni, hogy nem Aba-Horváth István az elnök. – Ismertük egymást korábban mint roma politikus, de ellenséges viszonyban sosem voltunk, tiszteletben tartottuk a másik munkáját és azt, hogy ki melyik roma szervezethez volt elkötelezett. Ő mindvégig motorja volt a megyében a cigányügynek, személye közismert nem csak a hajdú-bihari, de az országos roma politikában is. Nem szeretném élezni a viszonyt, de az elmúlt ciklusokban helyi roma nemzetiségi önkormányzati elnökként soha nem kaptam tőle megyei rendezvényre meghívót. Akik nem rá szavaztak, azok számításba sem jöhettek. Én minden településsel szeretnék együtt dolgozni.

A megválasztásom oka lehet az is, hogy az emberek bíznak az Országos Roma Önkormányzat szakmai programjában. A „Nő az esély” projektünkben például ezer roma nő szerzett valamilyen szociális képesítést. Azt gondolom, könnyebb egy felülről jövő országos képzési-foglalkoztatási programba belehelyezni megyénk cigány embereit, mint egy minimális keretet 30-50 ezer forinttal szervezetek között szétosztani – emelte ki a Naplónak még novemberben, amikor a nyilvánvaló szembenállás okairól megkérdeztük őt és Aba-Horváth Istvánt.

HBN-HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában