Helyi közélet

2014.12.09. 16:03

Bizonytalan szakasz jöhet

Budapest - Kelet-Európában javul az üzleti bizalom, de súlyos likviditáshiány fenyeget.

Budapest - Kelet-Európában javul az üzleti bizalom, de súlyos likviditáshiány fenyeget.

Borúsak az üzleti kilátások Közép- és Kelet-Európában, ugyanis minden jel arra mutat, hogy mind a regionális, mind a globális gazdaság vészesen bizonytalan szakaszba lép - állapította meg a legnagyobb globális gazdasági felmérés, amelyet negyedévente végeznek el a világ pénzügyi szakembereinek körében.

Romló kilátások

Az ACCA, a Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Nemzetközi Szervezete és az IMA, az üzleti könyvvizsgálók szervezete által közösen végzett globális gazdasági körülményeket vizsgáló kutatás (GECS - Global Econimc Conditions Survey) eredményei szerint a régió makrogazdasági kilátásai romlottak a harmadik negyedévében. A válaszadók többsége (a korábbi 54 százalékhoz képest 58 százalék) úgy látja, hogy romlanak a gazdasági körülmények, míg csak 37 százalék számít javulásra (a korábbi 44 százalékhoz képest). „A gazdasági körülmények általában véve továbbra is kedvezőtlenek a régióban, de a válaszadók szerint van ok a reményre” - mondta Manos Schizas, az ACCA vezető gazdasági elemzője, a jelentés egyik szerzője.

Üzleti élénkülés

„Miközben szűkült a hozzáférés a növekedési tőkéhez, és sosem látott mértékben romlottak a pénzforgalmi feltételek, gátolva az üzleti kapacitásfejlesztést és a nem organikus növekedési lehetőségeket, észrevehető a hagyományosabb üzleti lehetőségek élénkülése, illetve az árfolyam-ingadozás mérséklődése. Ennek következtében az üzleti bizalom kissé erősödött, megtörve az egy éve tartó csökkenő tendenciát a régió aggasztó makrogazdasági helyzete ellenére. A közép- és kelet-európai válaszadók 47 százaléka számolt be bizalomvesztésről saját szervezetének kilátásait illetően, ami 6 százalékos csökkenést mutat a második negyedévhez képest. 19 százalék bizalomnövekedésről számolt be a korábbi 14 százalékhoz képest” – tette hozzá Manos Schizas.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában