Helyi közélet

2014.12.18. 16:10

Ajurvéda, az élet tudománya

Debrecen - A kiváló adottságok miatt választotta Debrecent az indiai kormány az Európai Unió ajurvéda oktatás központjának.

Debrecen - A kiváló adottságok miatt választotta Debrecent az indiai kormány az Európai Unió ajurvéda oktatás központjának.A szerteágazó egyetemi tudásbázis, a gyógyszeripar, az élelmiszer előállítás, a gyógyturizmus és mindezek között meglévő kapcsolat tette vonzóvá Debrecent India számára, hogy itt alakítsa ki az Európai Uniós ajurvéda központját – fejtette ki dr. Szilvássy Zoltán rektor a csütörtökön Prof. Madhaw Singh Baghelel, az ajurvéda tanszék szakmai vezetőjével tartott tájékoztatóján csütörtökön. Az ajurvéda központ az egyetemhez közel, független infrastruktúrában lesz.

Az ötezer éves múltra visszatekintő, dokumentált tudásanyag a krónikus betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében hozhat jelentős változást az európai egészségügyben – folytatta a rektor. Az ajurvéda képzést először egy kurzus keretében indítják el, majd az érdeklődés függvényében folytatják. Hozzátette: a kutatások eredményeként most érkezett el az ideje, hogy az ajurvédikus ismereteket beépítsék a betegségeket megelőző beavatkozások rendszerébe. Mindezzel, például egyénre szabott életmód tanácsadások szintjén, már rövid idő múlva is találkozhatnak az orvoshoz fordulók.

Egészséges öregedésért

– Az ajurvéda az élet tudománya – kezdte Madhaw Singh Baghelel. – Minden orvosképzésben benne van a megelőzés, de a kelleténél kisebb mértékben. Az ajurvéda ebben segít. A debreceni kutatások célja, hogy a tudomány igazolja, mennyire fontos a megelőzés, a prevenció. Például a cukorbetegség, az alczheimerkór területén lehet sikereket elérni, ugyanakkor az egészséges öregedést lehet elérni a módszerrel.

– Az ayurvéda szerint az összes betegségünket magunk alakítjuk ki életvitelünkkel – folytatta az indiai professzor. – Nagy mennyiségű kémiai eredetű anyagot viszünk szervezetünkbe, és a gyógyuláshoz vezető úton gyakran elég lenne csak szervezetünk megtisztítása. Ha egészségesebb életmódra váltunk – például kevesebb vegyi anyagot fogyasztunk – a gyógyszerek is jobban hatnak.

HBN–KZS


Debrecen - Szilvássy Zoltán rektor mutatta be csütörtökön Madhaw Singh Baghel professzort, a Debreceni Egyetem Ajurvéda Tanszékének vezetőjét.


Testnek étel, léleknek jóga

– Attól nem félek, hogy a gyógyszereket teljesen el kell hagyni, azok megmaradnak, inkább arról van szó, hogy picit lehet változtatni életünkön, gyógyszerfogyasztási szokásainkon annak érdekében, hogy azok jobban hassanak. Tapasztaljuk, hogy hiába mondjuk az embereknek, hogy ezt vagy azt ne egyék meg, mert azzal ártanak az egészségüknek, mégis megeszik. Megvannak a tanácsaink, gyógymódjaink, mégsem fogadják meg sokan, hiába mondja el az orvos – válaszolta kérdésünkre Madhaw Singh Baghelel. Hozzátette, hogy az ajurvédához hozzátartozik egy filozófia is, amely a saját testünk, szellemünk jobb megismerését szolgálja.– Hiszek abban, hogy a sport, a testmozgás segíti az egészséget. Ilyen segítő mozgás például a jóga. Amíg az étel a testet, a jóga a gondolatokat és a szellemet erősíti. Ahogy a testnek szüksége van táplálékra, úgy a szellemnek és a léleknek is is szüksége van arra. Az ENSZ május 21-ét a jóga nemzetközi napjává jelölte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában