Helyi közélet

2014.12.05. 11:39

A többség a pontyra esküszik

Hortobágy, Hajdúszoboszló - Az élőhal helyett egyre többen a feldolgozottat keresik; minek kínlódjanak vele?

Hortobágy, Hajdúszoboszló - Az élőhal helyett egyre többen a feldolgozottat keresik; minek kínlódjanak vele?

A karácsonyi ünnepek közeledtével a halgazdaságok vezetői akár előre dörzsölgethetnék a tenyerüket a tisztes haszon reményében, csakhogy van itt egy kis bibi: a portékáért lassan hét-nyolc éve közel ugyanannyit hajlandóak fizetni a kereskedők.

Nőnek az igények

A Hortobágyi Halgazdaság Zrt.-nél az őszi lehalászás során csak pontyból mintegy 700-750 tonnányi mennyiség került a hálóba, de busából is több száz tonnával dicsekedhetnek. És persze ott van még a harcsa, a csuka, az amúr és az apróhalak. Lupsán Róbert vezérigazgató elmondta, hogy ez a mennyiség nagyjából megfelel az előzetes várakozásuknak, de arra kérdésünkre, hogy milyen eredménnyel zárják a gazdasági évet, majd csak valamikor tavasszal lesz pontos válasz. – Élőhalból a kereskedelem nagyjából annyit igényel, mint tavaly ilyenkor, évről-évre nő azonban a kereslet a feldolgozott termékek iránt. Sokan nem kínlódnak otthon a halpucolással, inkább megveszik félkészen – osztotta meg velünk a fogyasztói szokások átalakulásával kapcsolatos tapasztalatait a vezérigazgató. Hozzátette, hogy a magyar ember alapvetően továbbra is „pontypárti”, de mindig akad, aki a csukát, a harcsát, a süllőt vagy éppen az apróhalat keresi. Az árak kapcsán Lupsán Róbert úgy fogalmazott, hogy azok nagyjából a tavalyi szinten vannak. „A karácsonyi szezon az, amikor halból nagy volument lehet eladni, árat emelni ilyenkor nem egyszerű” – mondta.

Az a fránya ár

Hajdúszoboszlón, a Bocskai Halászati Kft. tóegységeiben ősszel mintegy 300 tonna étkezési halat fogott a halászok hálója. A friss áru egyidejűleg több csatornán keresztül jut el a fogyasztókhoz. Szállítanak multinacionális láncoknak, van saját üzletük, bonyolítanak exportot és adnak el halat kereskedőknek is. Horváth Ferenc ügyvezető igazgató arra panaszkodott, hogy a globális felmelegedés miatt (enyhe volt a tavalyi tél) kevesebb hal maradt meg, a madarak is vittek belőlük, de az így keletkezett hiány a karácsonyi igények kielégítését nem befolyásolja. – Inkább az a baj, hogy hovatovább hét-nyolc éve ugyanannyi az élőhal átadói ára, miközben az előállítási költségek jelentősen emelkedtek – fogalmazott a szakember, aki kollégájához hasonlóan ugyancsak azt tapasztalja, hogy a feldolgozott termékek iránt nő a kereslet. Szerinte a kérdés csak az, hogy a drágább feldolgozott árut ki tudja megfizetni. Úgy gondolja, hogy ilyenkor, ünnepek táján valószínűleg többen áldoznak rá, mint a hétköznapokon.

Mik vannak a tóban?

  • Ponty
  • Busa
  • Amur
  • Harcsa
  • Süllő
  • Csuka

  • Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

    (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

    // ]]>

    " data-width="600">


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában