Helyi közélet

2014.12.10. 18:44

A legkisebbet hétfőn eltemették

Hajdúszovát - A helyi családsegítő munkatársai szerint is minden erejükkel azon voltak, hogy meggyógyuljon a kisfiú.

Hajdúszovát - A helyi családsegítő munkatársai szerint is minden erejükkel azon voltak, hogy meggyógyuljon a kisfiú.

Ahol két gyerek várja a karácsonyt, ott nem sírdogálhat a szülő reggeltől estig, akkor sem, ha úgy érzi, hogy megszakad a szíve. Nagy Noéminak, és férjének, Alexnek is mosolyogni kell néha, mert Pisti és Mirabella kedves, vidám gyerekek, s bár felfogják, hogy meghalt az öccsük, számukra az élet megy tovább a korábbi rend szerint.

Hűséges olvasóink bizonyára emlékeznek, hogy a Napló karácsony előtt minden évben bemutat olyan családokat, akiknek nagy szükségük van mások jóindulatára, adományaira. Amikor eljutott hozzánk a hajdúszováti tragédia híre, hogy egy nehéz anyagi helyzetben lévő fiatal házaspár – minden erőfeszítés ellenére – a napokban elvesztette a fél éves gyermekét, úgy határoztunk, hogy idén ők lesznek az egyik család, akiket olvasóink jóindulatába ajánljuk.

December 6-án látogattunk el hozzájuk. Noémi szüleinek házában – a falu egyik szélső utcájában – laknak. Két szoba, konyha, fürdőszoba – együtt legfeljebb 50-60 négyzetméter lehet. A konvektoros szobákat legtöbbször gázzal fűtik, de gyakran a konyhai kályhában raknak tüzet, s összenyitják az ajtókat, hogy mindenütt meleg legyen.

Betegen született

Noémi éppen, hogy kikerült az általános iskolából – mint mondja, végig jeles tanuló volt –, teherbe esett, s megszületett Pisti. A kisfiút azonban nem az édesapja, hanem kezdettől fogva Noémi hűséges társa, Nagy Alex Ádám neveli. Aki látja őket együtt, mostoha apának véletlenül sem mondaná, mert a szegénység mellett a családot leginkább jellemző látható tulajdonság az egymáshoz való ragaszkodás. Amíg beszélgetünk, a hat éves Mirabella (a közös gyermek) és Pisti folyton a másik nyakában lógnak, ölelik, simogatják egymást. A kislány cserfes, a 10 éves fiú csak akkor szól, ha kérdezzük. Mindketten hallgatnak azonban, amíg a szüleik elmesélik, hogy a pici Alex május elején szívbetegen született, s már öt napos korában meg kellett operálni. Aztán szépen gyarapodott, de kisebb betegségek egyre-másra felléptek. Édesanyja sokat járta vele a fővárosi kórházat és a debreceni klinikát. Október 11-én a gyermek szívkatéterezésen esett át. Nagy küzdelmet vívtak a megmaradásáért, de a szervezete november 29-én feladta. E hét elején, hétfőn helyezték végső nyugalomra.Egy bekeretezett fotó őrzi az emlékét, melyen a testvérei tartják az ölükben.

Édesanyja azt tervezi, hogy a megmaradt babaholmikat átadja majd egy szintén rászoruló családnak.

Békességben

A szülők tíz éve élnek együtt nagy békességben. Kiabálás, veszekedés nincs – erősítik meg a gyerekek is. „Ha valamelyikünk néha megneheztel a másikra, kimegy a levegőre, sétál egyet, amíg elmúlik a harag” – mondja érdeklődésünkre Noémi, párja pedig hozzáteszi: ha nálunk pénzből lenne annyi, mint szeretetből, akkor nem lennénk szegények.

Pisti kedvenc tantárgya a matematika és az informatika, mindegyikből jeles. Legjobban mégis focizni szeret, bár az alkatán ez még nem látszik. A kilói alapján nagy evőnek gondolnánk, de édesanyja cáfolja, s közli, hogy a túlsúly náluk anyai ágon öröklődik, ő maga, a testvére és a gyermek is ezt hozta a génjeiben.

A szülők munkanélküliek, képzettségük nincs. Hogy mi lett volna, ha jobb körülmények között nőnek fel? Noémi a pék, párja a szakács mesterség iránt érdeklődik, de nincs arra pénzük, hogy a tanulást (akár a munkanélkülieket érintő lehetőségével élve) finanszírozzák. Alex azt mondja, ha lenne is szakmája, aligha dolgozhatna szakácsként „ránéznek az emberre és már mehet is” – fogalmazza. A megélhetési forrásaik korlátozottak: segély, családi pótlék, közmunka, illetve alkalmi munkák, nyáron a mezőgazdaságban, télen hólapáttal.

De Pistiből és a ma még óvodás Mirabellából akármi lehet – ha a tehetséghez szorgalom és némi szerencse társul.

HBN

Pisti nagy álma

A kérdésre, hogy e szomorú karácsonyon ki milyen ajándéknak örülne, a szülők azt felelik: élelmiszereknek. Pisti mindent felülmúló álma egy tablet, a húga pedig Barbi babára vágyik. Mellékelve megadjuk a méreteket is, mert egy-egy jó cipő, és felső ruházat elkelne még bármelyiküknek. A szűkös otthonban azonban nem férne el használt holmik özöne. Ezért, aki szívesen megajándékozza őket, kérjük, hogy a csomagot névre szólóan, legfeljebb reklámszatyornyi mennyiségben (ne zsákban!) hozza el a Naplóhoz ezen a héten csütörtökön és pénteken délután 4-6 óra között, vagy a jövő héten hétfőn és szerdán délután 5-6 óra között.A kapott ajándékokról és azok átadásáról a Napló karácsonyi számában olvashatnak.


Méretek

Pisti 115 cm

70 kg cipő: 41,5

Mirabella 117 cm

34 kg cipő: 34-es

Noémi 165 cm

115 kg cipő 40-es

Alex 170 cm

95 kg 42,5-es


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában