Helyi közélet

2014.12.29. 10:44

A látszat is elég, hogy feltörjék

Hajdú-Bihar - Egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak az autófeltörők.

Hajdú-Bihar - Egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak az autófeltörők.

Retikül, laptoptáska, pénztárca – a megyei rendőrkapitányság által közölt fényképek tanúsága szerint ezeket a tárgyakat hagyták az autósok az utastérben a közelmúltban, s erre egy, az ablaktörlőlapát mögé helyezett kiadványban figyelmeztették a sofőröket az egyenruhások. Az autófeltörők az év minden napján feltűnhetnek, és ott is, ahol arra nem számítunk. Így járt az az olvasónk is, aki a Szabó Kálmán és a Vukovics Sebő utca kereszteződésének közelében parkolt le járművével, hogy gyermekét bekísérje az iskolába. Noha az autót lezárta, mire öt perc múltán visszatért, az utastérből több értéket is elloptak – tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Arról, hogy miként jutott be az elkövető az autóba, a nyomozás érdekeire való tekintettel nem tudott információval szolgálni, így azt sem tudtuk meg, hogy klasszikus módon betörték az üveget, vagy valamilyen más módszert alkalmazva jutottak hozzá a tárgyakhoz. Arra vonatkozóan, hogy trendszerűen törnének fel autókat a debreceni iskolák környékén, ellentmondóak a lapunkhoz eljutott információk.

Nem volna azonban meglepő, ha a jövőben megnövekedne az autófeltörések száma. Ennek oka, hogy az elkövetők egyre kifinomultabb módszerrel dolgoznak. Forrásaink szerint – s ezt támasztják alá a sajtóban is nyilvánosságot kapott sikeres felderítések – Debrecenben jellemzően még a „régi iskola” szerint dolgoznak az autófeltörők, azaz egy nagyobb tárggyal – például kővel – beütik az üveget, és viszik az értékes tárgyakat, készpénzt.

Blokkolják a zárat

A fővárosban viszont új módszerekkel, például elektronikus zárblokkolót alkalmazva pakolják ki az autókat. Erről a közelmúltban a VI. kerületi rendőrkapitányság számolt be, bemutatva a lefoglalt zár­blokkolókat. Ezek használata során a lámpák villannak, hanghatás is van, de megakadályozza, hogy az elektromos központi zár működjön. A felvétel szerint olyan műszer is akad, amelyik akár 100 méterről is működik. Ennélfogva nem zárható ki, hogy előbb-utóbb ezek a műszerek a professzionális eszközökkel dolgozó bűnözők révén a cívisvárosba is eljussanak. A budapesti rendőrök azt tanácsolják, hogy ez ellen úgy lehet a leginkább védekezni, ha a kilincs megnyitásával ellenőrizzük, valóban lezárt-e az autó.

Legjobb a megelőzés

A megyei rendőr-főkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy az autófeltörők általában nem egyedül dolgoznak, és áldozataikat gyakorlottan választják ki. Az utastérben jól látható helyen hagyott üres szatyor is arra késztetheti az elkövetőt, hogy azt megszerezze, bízva abban, hogy értéket rejt.

Ezért a bűncselekmények megelőzése érdekében azt kérik, hogy táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t (a tartót sem), továbbá más értékes műszaki cikket, valamint személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait se hagyjuk az utastérben, de a kesztyűtartóban sem!

HBN-SZZSL


További tanácsok:

  • Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak gépjárműben!
  • Mindig zárja be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak pár percre száll ki! Kiszállás után ellenőrizze a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó élességét!
  • Használjon mechanikai (kormány-, pedál-, váltó-) védelmet is a riasztóberendezés mellett!
  • Ha a gépkocsiba rádiót vásárol, olyan készüléket vegyen, amelynek levehető előlapja van, vagy fiókszerűen kihúzható!

  • Elkövetők rendőrkézen

    Mint a megyei rendőrkapitányságtól megtudtuk, az elmúlt két hónapban több gépkocsifeltörőt fogtak el a rendőrök Debrecen területén. A 37 éves helyi G. Gábort november 10-én bűncselekmény elkövetése közben érték tetten és vették bűnügyi őrizetbe lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás jelenlegi adatai szerint a gyanúsított négy gépjárművet tört fel, a férfi előzetes letartóztatásban van. Szintén négy autót rámolt ki B. István. Őt november 19-én otthonában fogtak el a nyomozók. A 33 éves helyi lakossal szemben szintén lopás miatt nyomoznak.

    November 25-én egy 21 éves létavértesi és egy 19 éves hajdúhadházi férfit kaptak el a rendőrök, akik a Hajnal utcán egy autóból leszívták a benzint. Azt mondták, azért jöttek a megyeszékhelyre, hogy benzint szerezzenek az autójukba.Nagy visszhangja volt annak a júniusi esetnek, amikor két 19 éves és egy 16 éves fiatalemberekből álló banda 12 gépkocsit tört fel a debreceni Mikepércsi úton, s azokból értéktárgyakat tulajdonítottak el. Mivel az egyik Suzuki kesztyűtartójában megtalálták a pótkulcsot, a bocskaikerti Z. Géza azt is ellopta, az autóval azonban a közelben egy parkoló autónak ütközött. A rendőrök mindhármukat elfogták.


    Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

    (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

    // ]]>

    " data-width="600">


    Debrecen - Több parkoló gépkocsin is egy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített figyelemfelhívó kiadványt helyeztek el a rendőrök Debrecenben.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában