Helyi közélet

2014.12.04. 18:59

A közös gyógyítás eredményesebb

Debrecen - A legelső gyanújeltől a megoldásig kísérik a hallássérült gyermekeket Debrecenben.

Debrecen - A legelső gyanújeltől a megoldásig kísérik a hallássérült gyermekeket Debrecenben.

Átfogó, teljeskörű betegellátást eredményez az a példaértékű együttműködés, amelyről csütörtökön tájékoztattak a város hallásrehabilitációval foglalkozó intézményei.

– A Kenézy Kórházban kiszűrt gyermeket nyomban hozzánk küldik, mi pedig pontosan meg tudjuk mondani az egyetemen kihez, hová kell fordulni a hallássérültnek, ha valamilyen vizsgálatra, eszközre van szüksége. Ezzel a gyereknek kialakul egy olyan folyamatos, a betegkövetési rendszerben jegyzett anyaga, ami alapján az orvosok hatékonyabban tudják a hallásrehabilitációját segíteni, illetve mi is rendelkeztünk azokkal a háttérinformációkkal, amelyekkel az oktatás-nevelés, fejlesztés és gyógypedagógiai ellátáshoz szükségünk van - fogalmazott Pásku Tibor, a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményének igazgatója, aki az együttműködőket képviselő Szilvássy Zoltánt, a Debreceni Egyetem rektorát, Baranyainé Rácz Juditot, a REOF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, Tóth Tibort, a Kenézy Gyula Kórház orvos-igazgatóját, Pappné Gyulai Katalint, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatóját látta vendégül.

– Az egyetem egyik belső specializációja épp a hallásrehabilitációt célozza. A fülorrgégészek, idegsebészek, belgyógyászok, gyógypedagógusok rendszerben igyekeznek hallást javítani, segíteni a szociális beilleszkedést, beszéd tanulását és könnyebbé tenni az ehhez szükséges eszközökhöz jutást – hangsúlyozta a rektor.

Van zsákjában minden jó

Az egyetem, a Kenézy Kórház és REOF Kft. támogatásával 162 iskolás és óvodás sajátos nevelési igényű gyermek kapott ajándékműsort és édességcsomagot Mikulás alkalmából. A gyerekeket a Csicseri és Borsó zenekar műsora szórakoztatta.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában