Helyi közélet

2014.11.21. 18:40

Új feladatra hangolva

Komádi - 2003 óta ünnepli a Közgyűlés a megyenapot, 2007 óta mindig más településen.

Komádi - 2003 óta ünnepli a Közgyűlés a megyenapot, 2007 óta mindig más településen.1605-ben Bocskai István hajdúnemesi kiváltságokkal ruházta fel a településen élőket és városi címet adományozott Komádinak. Közel 100 évig, 1700-ig viselhette Komádi e kitüntető címet, amikor is I. Lipót megfosztotta Komádit a városi kiváltságoktól. A 2001 óta ismét városi rangú helység fontosnak tartja, hogy élhetőbb és szerethetőbb legyen, nem feledve az előttük járók példáját – fogalmazott Tóth Ferenc, Komádi polgármestere a megye napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen. Biharország gazdag múltú települése az egyik legkiterjedtebb határúnak számít ma is, ugyanis 15 ezer hektáron terül el. Az ott élők szorgalmának és kitartásának köszönhetően a századfordulóra vasútvonalat építettek, s bár Trianon az ország szélére sodorta őket, a megújulásba vetett hitük nem lankadt - fogalmazott a polgármester utalva az irodalomra és történelemre egyaránt, s kiemelte, a részes büszkeségével ünneplik a megyenapot.

Hazafiak voltak

Vérzivataros időszakok állnak mögöttünk, őseink között mégis mindig voltak olyan hazafiak, akik élére álltak a jó törekvéseknek. Megtanulták, hogy nem mindig kell hinni azoknak, akik látszólag jó szándékkal közelítenek: Bocskai is felismerte, hogy a császár barátsága túlmutat a török elleni harcon, ezért az álmosdi csatában orvosolta jóhiszeműségét. A megyerendszer is kiállta az évezredes próbákat, újabb kihívások érkeznek, s bár az állam máshogy szervezi a közigazgatást - most a kormányhivatalokon keresztül -, mégis van értelme a Megyei Közgyűlésnek - mondta Pajna Zoltán, a testület elnöke.

- Új feladat a területfejlesztés, s megmaradt a közösségfejlesztés, -építés. A megyének fontos az öntudat, újra kell gondolni helyünket a világban, megtalálni az együttműködés pontjait, megtartva az egyes települések identitását. De a 21. századi versenyképességet is szem előtt tartva csökkenteni kell a lemaradásunkat Európában. Míg őseink így tettek, mi nem szabadságharccal vívjuk ki a megújulást, hanem a szegénység felszámolásával, a térségek elmaradásának csökkentésével, az érdemesek és példamutatók kiemelésével - folytatta. A megye egy „virágos mező”, rajtunk múlik, hogyan viszonyulunk hozzá, hogyan érintjük meg. Nem hivatalt vezetünk, hanem nyitottnak kell lennünk az emberek irányába – tanácsolta a megjelent vezetőknek.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában