Helyi közélet

2014.11.14. 07:50

Tüzes angyal és dühös lovag a színen

Debrecen - Pénteken megújított operát, hétfőn ifjúsági darabot mutatnak be a Csokonai Nemzeti Színházban.

Debrecen - Pénteken megújított operát, hétfőn ifjúsági darabot mutatnak be a Csokonai Nemzeti Színházban.

Új szereposztással, a főbb szerepekben Bátori Évával és Haja Zsolttal, Medveczky Ádám vezényletével tartja repertoáron az európai operaházakban is kuriózumnak számító Prokofjev-operát, A tüzes angyalt a Csokonai Színház.

Novemberében négy, míg 2015. januárban két alkalommal láthatja a misztikus, erőteljes érzelmi intenzitású darabot a közönség. Először 14-én pénteken este.

A világhírű román rendező Silviu Purcarete négy évvel ezelőtt örömmel vállalta a rendezői feladatot régi munkatársával Helmut Stürmer díszlettervezővel, majd a Scapin, a szemfényvesztőt is színpadra állította Debrecenben. A „mágus” előadásai a világ minden nagy színházi fesztiválján szerepeltek és kaptak elismerést.

A megszállottságról szőtt történetek mindig foglalkoztatták Prokofjevet, A tüzes angyal azonban az ő életművében is egyedülálló. Vonzereje érzelmi intenzitásából fakad, és Prokofjev operái közül ez a mű kerül a legközelebb ahhoz, hogy felvillantsa a szerző emberi arcát. A XVII. században játszódó misztikus történet fantasztikus vízió ördögökkel, angyalokkal, mágiával, álommal és valósággal.

Nils Holgersson nyomán

A dühös lovag címmel Lackfi János, a kortárs magyar irodalom egyik emblematikus alakja írt ifjúsági darabot a Csokonai Színház felkérésére – a Nils Holgersson történetekből jól ismert – Selma Lagerlöf novellája alapján. Lackfi Jánost régóta foglalkoztatta a történet, feldolgozta már a Magyar Rádiónak, így örömmel vette a debreceni színház felkérését is.

Elsősorban arról szeretett volna mesélni ifjú nézőinek, hogy „szükséges lelkileg fejlődnünk, nem muszáj készen elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Raniero sztorijából kiderül, hogy az a rengeteg erő és vagányság, amit marhaságokra is lehet pocsékolni, önmagában nem rossz dolog.

Megéri eszeveszett lendülettel megindulni egy irányba, még ha nem is látszik rögtön, hogy ez lesz a mi utunk.”

A dühös lovag rendezője, Fige Attila gyermekdarabokkal már többször bizonyította tehetségét, zeneszerzője, Szirtes Edina Mókus, a magyar világzenei színtér egyik legrendhagyóbb figurája.

A hős lovag (Raniero di Ranieri) és felesége (Francesca) szerepében a cívisvárosi teátrum két fiatal színművészét, Pál Hunort és Szakács Hajnalkát láthatja majd a közönség.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában