Helyi közélet

2014.11.03. 15:02

Tájoló társasjáték a jubileumi kiállításon

Debrecen - <em>A Nap adta törvény alakzatai</em> címmel nyílik meg a Debreceni Művelődési Központ Tájoló Tűzzománc Szakkörének 30 éves jubileumi kiállítása november 5-én, szerdán, 17 órakor a Belvárosi Galériában

Debrecen - A Nap adta törvény alakzatai címmel nyílik meg a Debreceni Művelődési Központ Tájoló Tűzzománc Szakkörének 30 éves jubileumi kiállítása november 5-én, szerdán, 17 órakor a Belvárosi Galériában

Köszöntőt mond Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója. A kiállítást megnyitja Molnár V. József gyermek- és néplélek kutató. Közreműködik Bárdosi Ildikó népdalénekes és Molnár Miklós népzenész.

A kiállítóterem közepére helyezett 4 m²-es tájoló társasjátékkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők Bobonkáné Papp Antónia vezetésével november 17-én és 24-én, 10-12 óráig. A kiállítás december 15-ig tekinthető meg hétköznapokon 10-18 óráig.

A szerves szemléletű pedagógia a rajztanításban régóta jelen van Debrecenben. A jubileumi kiállítás is képet ad arról a 30 éve folyó munkáról, amely a szerves szemléletű oktatást-nevelést vállalta fel. A szerves szemléletű pedagógia alapja a gyermek képírás-nyelve, ami szemléletében egybeesik a népművészet képírás-nyelvével, a természeti világgal szervesen összecsengő, ezért egyetemes. Élő hagyományunk szimbolikus tartalmú jelei által a szerves magyar műveltség mondavilágát, népmeséjét, tárgyi népművészetét, s ehhez való igazodásunk mértékét fejezzük ki alkotó tevékenységünk során.

A jubileumi kiállításon különböző korcsoportú alkotók állítanak ki. Általános, közép- és felsőfokú oktatási intézmények diákjai ugyanúgy, mint a művészetet és alkotást kedvelő felnőttek. S közülük többen évtizednyi ideje járnak a műhelybe. Közel 90 alkotó 260 tűzzománcát mutatjuk be. A kiállítás-látogatók szíves figyelmébe ajánljuk a székelyszenterzsébeti abroszközép mintája alapján készült rendrakó és rendhagyó méretű (4 m²-es) játékmezőt.

A játékot tervezte Bobonkáné Papp Antónia, a Tájoló Tűzzománc Szakkör vezetője.

- Takács Hajnalka, DMK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában