Helyi közélet

2014.11.09. 16:42

Ráfizethet, aki elégeti

Hajdú-Bihar - Hulladék nyílt téri, vagy nem megfelelő tüzelő berendezésben való égetése tilos.

Hajdú-Bihar - Hulladék nyílt téri, vagy nem megfelelő tüzelő berendezésben való égetése tilos.

Ki mint él, úgy tüzel – derül ki abból a kampányból, amely során a házi szemétégetés veszélyeire hívja fel a figyelmet a Zöld Kör a napokban szakmai műhelyfoglalkozásokon és videóban. A lakosság egyre fokozódó visszatérése a szilárd tüzelésre indokoltan aggaszthatja az egészségükért aggódókat, ugyanis van, hogy az egyes településeken a teljes lakosság hulladékkal fűt. A háztáji hulladékok eltüzelése lett a téli légszennyezés fő okozója. Az esélye, hogy valaki ezen égéstermékek belélegzése során megbetegszik annyi, mintha vaktában lövöldöznének mellettünk.

Megélhetési, szociális problémák állnak az illegális hulladékégetés mögött – mondja a szakember; de jó tudni, hogy míg korábban az ember bizonytalan lehetett, kinek jelezze, hogy a szomszéd például kezelt vagy festett fával és műanyaggal tüzel, ezért kormos az utca; immár kiderült, a járási hivatalok járnak el a hulladékégetési tilalom megszegőjével szemben. A kormányrendeletben meghatározott bírság sem csekély, maximálisan 300 ezer, legkevesebb 75 ezer forint.

HBN-BB

További részletek a Hajdú-Bihari Napló 2014. november 10-i számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában