Helyi közélet

2014.11.25. 16:07

Orbán: Nádudvar példát mutat

Nádudvar - Csányi kritizálta a kormány agrárpolitikáját, mondván az integrátorok jelentik a mezőgazdaság jövőjét. Orbán egyet is értett, meg nem is.

Nádudvar - Csányi kritizálta a kormány agrárpolitikáját, mondván az integrátorok jelentik a mezőgazdaság jövőjét. Orbán egyet is értett, meg nem is.Harminc embernek ad közvetlenül munkát a KITE Zrt. új, nádudvari logisztikai központja, melyet tavaly augusztusban kezdtek el építeni 5,6 hektár területen. A közel 7200 négyzetméteres csarnokot a cég saját beruházásában, mintegy 1,4 milliárd forintból építtette, s a legmodernebb raktározási technikákkal szerelte fel, hogy mintegy 11 ezer partnerét mind gyorsabban láthassa el a megfelelő gépekkel és alkatrészekkel. A keddi ünnepélyes átadón elhangzott, a cég alkatrészforgalma meghaladja a 10 milliárd forintot. Szabó Levente, a KITE napokban megválasztott új vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, a vállalkozás 946 embert foglalkoztat, 35 százalékukat a Hortobágy-melléki központban.

Puskás és a modernizáció

- Tizenöt éve vannak érdekeltségeim a mezőgazdaságban, ám nem sokszor szólaltam fel még nyilvánosan e témában. Ez az alkalom azonban érdemes rá - kezdte beszédét dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója kedden délután Nádudvaron, ahol az érdekeltségi körébe tartozó KITE Zrt. új logisztikai központjának ünnepélyes avatására érkezett.

Mint mondta, sokan nem értik, hogy milyen üzleti lehetőséget lát a mezőgazdaságban, pedig az agrárium nemcsak a múltat és a jelent, hanem a jövőt is meghatározza. - A Föld növekvő népességét megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel ellátni nemcsak kihívás, de üzleti lehetőség is, melyre megoldást kell találni. Magyarország pedig az adottságainak (termőföld, szakemberek, szorgalom) köszönhetően jó helyzetben van. Bár az ágazatban is többen ördögtől valónak tartják a modernizációt, ám a társadalmi és gazdasági fejlődés nem állhat meg. Nincs helye érzelmi alapú megközelítésnek, romantikus kötődésnek a múlt gyakorlatához - szögezte le.

- A mai, több fokozattal gyorsabb fociban például nem biztos, hogy Puskásék egykori csapata megállná a helyét, de ha ma élnének, akkor képesek megfelelni a kihívásoknak, s végigsöpörni a világon, amire a mai válogatott is törekszik - élt futballhasonlattal az OTP-elnök.

Újítók között a helyünk

Csányi szerint haladni kell a korral, figyelni a jó példákat és lemásolni. - De nem elég csak másolni, nekünk a versenyben az újítók között van a helyünk - hangsúlyozta. Az OTP-vezért beszédében a kormány ágazati politikáját kritikával illette, annak ellenére, hogy a közönség soraiban Orbán Viktor miniszterelnök is helyet foglalt. Úgy fogalmazott, nem ért egyet a termőföld alapú támogatással, a kis és közepes gazdaságok helyzetbe hozásával, hiszen a nagy mezőgazdasági integrátorok nélkül nem lenne nemzetközileg is versenyképes a honi agráripar. - Nem egyedi termelők, hanem termékpályák versenyeznek, s elég egyetlen gyenge szereplő a láncolatban a kudarchoz - emlékeztetett. Hangsúlyozta, integráció nélkül nincs siker, hiába van együtt az ember, a szorgalom és a jó minőségű föld.

- Külön öröm, hogy sikerült egy olyan vállalkozótól megóvni a KITE-t, aki az ágazatában egyeduralkodóként, útonállóként viselkedik, aki kizárja az importot, a valódi versenytársakat, veszélyeztetve ezzel az ágazat versenyképességét - utalt a KITE korábbi "kérőjének" kiszorítására az OTP elnök-vezérigazgatója.

Még senkinek sem sikerült, de...

Nemzetstratégiai szempontból fontos szereplőként beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a KITE Zrt.-ről, a keddi átadón. Mint mondta, e vállalkozás nélkül nem lenne a nemzetközi piacnak meghatározó magyar szereplője. Az előtte felszólaló Csányi Sándor szavaira reagálva azonban leszögezte: nem vonja kétségbe, hogy a modernizáció és az üzemméret összefügg, ám kis és közepes gazdaságoknak is meg kell adni a lehetőséget a fejlesztésre. - Olyan agrárgazdaság megteremtésére törekszünk, amiben a nagyüzemek, az integrátorok, valamint a kis és közepes mezőgazdasági termelők érdekeit próbáljuk összehozni. Ez egyelőre még senkinek sem sikerült, de az nem azt jelenti, hogy nem is lehet megcsinálni - mondta Orbán Viktor. Megjegyezte, egy dologban egyetértenek az OTP elnök-vezérigazgatójával: sikeres mezőgazdaság nélkül nem lehet sikeres az ország. - Ez a fajta provinciális gondolkodás elterjedt az EU-ban - jegyezte meg, s Angela Merkel egy korábbi nyilatkozatából idézett alátámasztásul: mindig csak a városokról beszélünk, de nem szabad megfeledkezni a vidékről, hiszen e kettő közötti egyensúly a jövő záloga.

"Van mit és van hova eladni"

- A magyarországi, jó minőségű termőföldek 15 millió embert képesek egészséges élelmiszerrel ellátni. A lakosság létszáma tízmillió fő, így látható, hogy mekkora üzleti lehetőség rejlik az ágazatban - hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: a következő ciklusban háromezer milliárd forintot fordítanak a mezőgazdaság fejlesztésére. - Ám nem elég termelői oldalról erősíteni, piaci oldalról is kell. Nyitottak vagyunk a világra, s a világ is ránk. Az elmúlt években számos új piacot - például Bosznia-Hercegovina, Japán, Oroszország, Grúzia, Indonézia, India, Irán, Pakisztán - sikerült megnyernünk, tehát van hova és van mit eladni - mondta a miniszterelnök, aki szerint Nádudvar példát mutat, hiszen képesek a nagy és közepes gazdaságok együttműködni. - A vidékre irányítandó mintegy 1200 milliárd forintból szeretnénk, ha minél több támogatás jutna az együttműködésre és az integrációra - jelentette ki Orbán Viktor.

HBN-Sz. Fabók Ágnes


A következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát; Magyarország nem lehet eredményes sikeres mezőgazdaság nélkül - jelentette ki a miniszterelnök kedden Nádudvaron, a KITE Zrt. logisztikai központjának átadásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában