Helyi közélet

2014.11.21. 14:18

Mindenkit lefőznének az ikrek

Hajdúböszörmény - Gajdán Attila és ikertestvére, Gajdán Antal chéfek először vesznek részt a Luxemburgi Kulináris Világbajnokságon.

Hajdúböszörmény - Gajdán Attila és ikertestvére, Gajdán Antal chéfek először vesznek részt a Luxemburgi Kulináris Világbajnokságon.A testvérek két évvel ezelőtt a németországi szakácsolimpián is bebizonyították egy bronz és egy ezüstéremmel, hogy a Hajdúságban is vannak tehetséges séfek. Ráadásul szemtelenül fiatalok is, ugyanis nemrég töltötték be 24. évüket. Édesanyjuk, a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület elnöke, pici koruktól kezdve egyengette fiai pályáját.

– Nem csak a legót tudtuk forgatni, hanem a palacsintát is – idézte fel mosolyogva gyerekkori emlékeit Attila. Már hat évesen paníroztak, törték a krumplit és nem telt el úgy nap, hogy ne álltak volna anyukájukkal a gáztűzhely mellett.

Az Aranybika Vendéglátóipari Szakiskolában eltöltött évek során két kitűnő mesterre és mentorra találtak Rédai Attila világbajnok mesterszakács, és Boros László mesterszakács személyében, akik az ezekben a napokban zajló luxemburgi megmérettetésre is felkészítették a testvérpárt. Évente öt-hat helyi és országos versenyen indultak eredményesen, számtalan élménnyel és tapasztalattal felvértezve, majd jött az a bizonyos olimpia, ahol megtörtént az áttörés. De ez még mindig nem volt elegendő, hiszen a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség „ajánlólevele” is szükséges a Kulináris Világbajnokságon való részvételhez.

A versenyen való indulás már önmagában is büszkeséggel tölti el a Gajdán fivéreket, viszont ők is szeretnének győzni, vagy legalább a dobogóra felállni. És hogy miként készül egy séf a világbajnokságra? Rengeteg gyakorlással, ami azt jelenti, hogy több tucatszor elkészítik azokat a fogásokat, amelyekkel indulnak Luxemburgban. Szerintük a legfontosabb ugyanakkor az, hogy folyamatosan tájékozódjanak a világ gasztronómiájának változásairól, legújabb trendjeiről és munkatechnológiai eljárásairól.

Antal elárulta, mivel rukkolnak elő a szakácsszakma nagy „fesztiválján”. A hidegkonyha, valamint artisztika kategóriákon belül négy különböző finger foodot készítenek hat személy részére, a finger foodból pedig egy bemutatót a zsűri számára, akik elemzik és értékelik a látottakat. Ezen kívül egy négyfogásos ünnepi menüsort kell összeállítaniuk. Bár mindketten egyénileg indulnak, az egész megmérettetés egy hatalmas csapatjáték, hiszen mindenkinek megvan a maga dolga. A fiúkat abban kell segíteni, hogy ők csupán a főzésre koncentráljanak, ugyanis reggel nyolctól másnap reggel nyolcig dolgoznak majd. A pontozás szigorú, ugyanis minden elkészített fogásnak ugyanolyannak kell lennie hőmérséklet, esztétika, méret és súly tekintetében. A maximális százból a zsűri levonogatja a hibák után járó pontokat, így alakul ki az egyéni pontszám.

HBN–Czirbik Milán


Saját recept a sikerre

Rédai Attila, a mesterünk mindig azt mondta nekünk, legyünk szerények és nagyok. Minél nagyobb alázattal és szerénységgel állunk a munkához, annál nagyobbak leszünk.

A fivérek a magyar konyha szerelmesei, ennél jobb nincs a világon szerintük és hitvallásuk, hogy minden ország szakácsa a saját konyhájának ételeit tudja a legjobban elkészíteni. Úgy vélik, a magyar gasztronómia leginkább jellegzetes és hagyományos alapanyagaiban különbözik a többitől. A mangalicazsírban dinsztelt makói vöröshagyma, szegedi paprikával megspékelve már önmagában íz és illatorgia.


Régi nagy álmuk

Az óvodában egymás mellett feküdtünk, az iskolában egy padban ültünk és az Aranybikába is együtt adtuk be a jelentkezésünket. Ikrek vagyunk, egy a szakmánk, közös a felfogásunk a gasztronómiáról. Legnagyobb vágyunk, hogy közösen nyithassunk egy éttermet, amit ketten vezetnénk. Ilyen a világon sehol máshol nem lenne, ez lenne a mi sikerünk, ez a mi álmunk.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában