Helyi közélet

2014.11.26. 18:37

Milliárdokat sikkasztott a két kereskedő

Debrecen - A bankok hiába keresték, nem találták a műtrágyát a raktárakban.

Debrecen - A bankok hiába keresték, nem találták a műtrágyát a raktárakban.Az ügyész meghallgatásával kezdődött szerdán annak a szövevényes gazdasági bűncselekménynek a tárgyalása másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán, amelynek első- és másodrendű vádlottjaitól 3,6-3,6 milliárd forint értékben rendeltek el vagyonelkobzást. Előbbit ( F. Miklós László) 8 év, míg utóbbit (U. Botond) 7 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték első fokon sikkasztás, köz- és magánokirat hamisítás miatt – tájékoztatott Berényiné Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője.

A bírósági tényállás szerint F. Miklós László és U. Botond egy műtrágya-kereskedelemmel foglalkozó céget irányítottak, a vegyipari készítményeket kelet-magyarországi raktárakban, például Debrecenben tárolták. Egy nagyobb, több ezer tonnányi mennyiséget 2008-ban vásároltak meg.

A cég tevékenységét banki hitelekből finanszírozta, a pénzintézetek pedig már korábban leányvállalatokat hoztak létre a kereskedelem-finanszírozási tevékenység ellátására.

Ezek az úgynevezett „készletezési cégek” vásárolták meg a vádlottaktól a műtrágyát, s ezzel egyidejűleg visszavásárlási és vevőkijelölési jogot kaptak. Az egyik bank leányvállalatával a vádlottak keretszerződést kötöttek. A műtrágya vételéről mintegy 3,5 milliárd forintban állapodtak meg, a vádlottak cége pedig élt visszavásárlási jogával.

A bank leányvállalata később azonban normál finanszírozású hitelbe kívánta átforgatni a finanszírozást. Ekkor kezdődtek a bonyodalmak: az első- és másodrendű vádlottnak ez nem felelt meg. Úgy döntöttek, hogy a bankok által rájuk bízott és raktáraikban tárolt műtrágyát ellopják. A 2009 áprilisában történt ellenőrzések során derült ki, hogy néhány raktár üres, a többiből pedig folyamatosan szállítják el a műtrágyát. Hasonlóképpen járt a másik ismert bank is. A két pénzintézetnek összességében 6,8 milliárd forintos kárt okoztak.

Az eljárás februárban folytatódik a védők perbeszédével.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában