Helyi közélet

2014.11.03. 15:51

Lerobbant kocsik a parkolóban

Debrecen - Először felderítik, kié lehet a jármű, fél év türelmi idő jön, majd elszállítják.

Debrecen - Először felderítik, kié lehet a jármű, fél év türelmi idő jön, majd elszállítják.Hosszadalmas és szigorú intézkedésre számíthat az a járműtulajdonos, aki közterületen tárolja forgalomból kivont vagy üzemképtelen autóját – derül ki Tőzsér Gyula hatósági osztályvezető kérdéseinkre adott válaszából. A közterület-felügyelet munkatársát azért kerestük meg, mert olvasóink az elmúlt hetekben több olyan járműről is értesítették szerkesztőségünket, amelyek szemmel láthatóan üzemképtelenek és hónapok óta foglalják a helyet a parkolókban. Ilyen járművet fotózott egyik olvasónk a Derék utca 124. számú ház előtt, a képet elküldte szerkesztőségünkbe.

Elszállítja a város

Tőzsér Gyula arról tájékoztatott, hogy járőrszolgálatuk során a közterület-felügyelők egyebek mellett ellenőrzik a közterületen érvényes hatósági engedély nélkül, illetve hatósági jelzés nélkül elhelyezett gépjárműveket is. Amennyiben ilyet találnak, a jármű rendszáma alapján a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala gépjármű nyilvántartásából megállapítja a tulajdonost/üzembentartót. Ez alapján a közterületfelügyelet felszólítja a jármű tulajdonosát/üzembentartóját, hogy gépjárművét 8 napon belül távolítsa el a közterületről. Amennyiben ezt nem teszi meg, a felügyelőség a jogszabály adta lehetőségével élve értesíti a városüzemeltetési osztályt (mint a közút kezelőjét), hogy intézkedjen a gépjármű elszállításában.

Amennyiben egy gépjárműről bebizonyosodik, hogy több hónapja mozdulatlanul áll, úgy az ellenőrzést végző közterület-felügyelő a jármű rendszáma alapján megállapítja a műszaki érvényességi idejét. Az érvényes műszaki engedéllyel rendelkező, ám a forgalomban részt nem vevő gépjárművet csak abban az esetben tudják elszállíttatni, ha a 6 hónapos megfigyelési időszak után is a közterületen tárolják. A hat hónapos megfigyelési időszak után ha még mindig a közterületen van a jármű, a felügyelet értesíti a városüzemeltetési osztályt, hogy intézkedjen a jármű közterületről való elszállításáról.

Sok esetben jártak már el

Tőzsér Gyula megjegyezte, hogy az olvasói levélben említett gépjármű nem rendelkezik érvényes műszaki engedéllyel, ezért a debreceni közterület felügyelet a már említettek alapján jár el a gépjármű közterületről történő eltávolítása ügyében. Hozzáfűzte még, hogy a debreceni közterület-felügyelet ebben az évben 289 esetben intézkedett üzemképtelen gépjármű, 70 esetben roncs gépjármű, valamint 10 esetben elhagyott gépjármű ügyében.

Üzemképtelen jármű, elhagyott jármű

Elhagyott jármű: Debrecen önkormányzat rendelete alapján elhagyott járműnek minősül minden olyan, közúti közlekedésre alkalmas és hatósági jelzéssel rendelkező jármű, amelynek tulajdonosát, üzembentartóját, használóját nem lehet megállapítani, és amelyet bármely okból a közterület-felügyelet jelzésétől, vagy az elhagyott jármű észlelésére vonatkozó bejelentéstől számítva a közterületen legalább hat hónapot meghaladóan úgy tárolnak, hogy azzal a forgalomban nem vesznek részt, és a közterület igénybevételére vonatkozó szerződéssel vagy hatósági engedéllyel nem rendelkezik.

Üzemképtelen jármű: önkormányzati rendelet alapján üzemképtelennek minősül a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, amely ezek hiányában természetesen nem vehetnek részt a közúti forgalomban.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában