Helyi közélet

2014.11.28. 18:01

Küldjön hírt! - Az irodalom a Hajdúságba költözött

Debrecen - Áfra János, Borbély Szilárd, Egri László. Három név, három irodalmár, három irodalmi sikertörténet. Hosszú időn keresztül megkérdőjelezhetetlen volt a kortárs magyar irodalom főváros központúsága. Az utóbbi két évben azonban Hajdú-Bihar megye, főként Debrecen kezdte magához ragadni a vezető szerepet.

Debrecen - Áfra János, Borbély Szilárd, Egri László. Három név, három irodalmár, három irodalmi sikertörténet. Hosszú időn keresztül megkérdőjelezhetetlen volt a kortárs magyar irodalom főváros központúsága. Az utóbbi két évben azonban Hajdú-Bihar megye, főként Debrecen kezdte magához ragadni a vezető szerepet. A múlt században is voltak irodalmi fellángolásai a vidéki nagyvárosoknak. Elég a cívisvárosra vagy éppen Nagyvárad jelentős szerepére gondolni. A fővárosi Nyugat folyóirattal azonban lehetetlen volt versenyre kelni.

Az idén tragikus körülmények között elhunyt Borbély Szilárd Nincstelenek című életrajzi regénye kiváló szakmai kritikákat kapott és hónapokon át nagy népszerűségnek örvendett, minden kétséget kizárva az év egyik legjobban sikerült alkotását vehette kezébe a népes olvasótábor Borbély Szilárd munkája által. A fiatal és univerzális debreceni költő, Áfra János 2013-ban megjelent Glaukóma című verseskötetével Makói Medáliák, idén pedig Gérecz Attila-díjat érdemelt ki. Egri László, szintén fiatal hajdúszoboszlói író-költő regénye, a Közösségi kóter idén év elején került a jelentősebb hazai online könyvkereskedések első helyére. Mindebből látszik, hogy egy új író generáció is feltörekvőben van a Hajdúságban.

Reméljük lendületük hosszú időn át kitart és idővel újabb fiatal szerzők is csatlakoznak hozzájuk.

- Hajdu Géza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában