Helyi közélet

2014.11.10. 18:14

Iskolateremtő professzorra emlékeztek

Debrecen - Szegedi Gyula akadémikus halálnak egyéves évfordulóján domborművet avattak a Klinikai Központban a professzor emlékére.

Debrecen - Szegedi Gyula akadémikus halálnak egyéves évfordulóján domborművet avattak a Klinikai Központban a professzor emlékére.

Szegedi Gyula professzor 1960-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Belgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosként dolgozott, az 1982-ben megalakult III. sz. Belgyógyászati Klinika alapítójaként, vezetőjeként pedig megszervezte az autoimmun betegek speciális ellátását. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották, 2006-ban Széchényi-díjjal tüntették ki.

A professzor halálnak egyéves évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Klinikai Központja emlékülést tartott november 7-én. Az eseményen egykori kollégái tisztelegtek a legendás professzor előtt.

Édes István, a Klinikai Központ főigazgatója felidézte, sok hasonlóság volt a Szegedi Gyula és a saját életútja között. Édes professzor 1994-ben került Szegedről Debrecenbe a Szív-Tüdőklinikára, emellett a Szegedi Gyula által vezetett III. sz. Belklinikán helyezkedett el. Édes István fiatal tanszékvezetőként idegennek találta az új közeget, ezért gyakran fordult tanácsért a tapasztalt professzorhoz, aki segítette őt a beilleszkedésben. Később egymást váltották a rektorhelyettesi székben. A főigazgató kezdettől felnézett az akadémikusra orvosként, kutatóként, oktatóként és klinikavezetőként egyaránt.

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja visszaemlékezett, hogy a Debreceni Egyetemen töltött 40 évéből 39-et Szegedi Gyulával együtt élt meg, noha kezdetben még diákként. A dékán kiemelte, hogy Szegedi Gyula professzor rengeteget olvasott, és kollégáival is megosztotta az új ismereteit.

- Időnként népszerűtlen döntéseket is felvállalt, például, ha a hallgatók nem jártak be az órákra, akkor nem írta alá a félévüket, még akkor sem, ha ismert orvosok gyerekeiről volt szó – mesélte Mátyus László.

Paragh György, a Belgyógyászati Intézet igazgatója Szegedi professzor tudatosságát, célratörő magatartását és szakmai elkötelezettségét tartja különösen példaértékűnek. A belgyógyász felidézte, hogy Szegedi Gyula Újszászon született, szülei nem voltak orvosok, így az egykori diák mindent megtett, hogy bizonyítson. Az orvoslás mellett jó sportoló is volt, sakkozott és futballozott. Mindez arra is megtanította, hogy eredményt csak szívós, kemény munkával, csapatban lehet elérni. Szegedi Gyula professzort 39 évesen nevezték ki egyetemi tanárrá. Iskolateremtő volt, hiszen ő hozta létre a III. sz. Belklinikát és Regionális Immunológiai Centrumot alapított – sorolta érdemeit Paragh György.

A személyes hangvételű köszöntők után Szegedi professzor tanítványai – Zeher Margit, Szekanecz Zoltán, Illés Árpád és Soltész Pál – tartottak tudományos, szakmai előadásokat. Majd az ünnepség részeként felavatták Juha Richárd szobrászművész Szegedi Gyula akadémikust ábrázoló domborművét a Móricz Zsigmond úti épület aulájában.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában