Helyi közélet

2014.11.25. 16:32

Fényre lobban az emlékév

Debrecen - Fényruhát ölt és programokkal tölt a város advent időszakában.

Debrecen - Fényruhát ölt és programokkal tölt a város advent időszakában.Múltba tekintő, fejlődést összegző és jövőbe mutató programokkal készül a város, az egyetem és az egyház a debreceni katolikus újjászületés emlékévére.

– Háromszáz évvel ezelőtt alapította meg a Szent Anna plébániát Gróf Csáky Imre, aki az 1715-ös országgyűlésen elérte, hogy Debrecen visszafogadja a 168 éven át kitiltott katolikus vallásgyakorlatot – tájékoztatott kedden Bosák Nándor, a debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, aki az előttünk álló év méltó megünneplésének előkészítésére emlékbizottságot hozott létre.

– A kereszténység egyik legszebb ünnepére készülődvén a város is díszbe öltözik fényekkel és olyan programokkal, amelyekből töltekezhetnek az érdeklődők. A karácsonyvárás idején számot vet magával az ember, átgondolja mit tett az elmúlt évben, hogyan viselkedett embertársaival. Ilyenkor szeretteink kerülnek gondolataink középpontjába. A rendezvények a szórakozáson, kikapcsolódáson túl lehetőséget adnak az együtt töltött idő örömének megélésére is – mondta Papp László polgármester. Hozzátéve: Debrecen számára fontos, hogy minden felekezethez tartozók harmonikusan, békésen és teljes értékűként elismerve élhessenek együtt a városban, ezért az önkormányzat támogatja a rendezvényt.

– Karmester szerepet kaptam az eseménysorozat szervezésében és remélem minden hangszer jól fog muzsikálni – fogalmazott dr. Keresztesné dr. Várhelyi Ilona. Az irodalomtörténész-muzeológus elmondta a november 30-án megnyitandó emlékév első jelentős eseménye is példázza, hogy az nem önös érdekből, hanem Isten dicsőségére jött létre. Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes jótékonysági koncertet ad december 6-án a Szent Anna Székesegyházban. Az elkövetkezőkben hangversenysorozat, tudományos konferencia, egyháztörténeti-kiállítás, városi katolikus focitorna, katolikus filmhét és a könnyezésének századik évfordulóján országjáró útra induló máriapócsi kegykép is várja az érdeklődőket a cívisvárosban.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta a vasárnap fél ötkor kezdődő, a Nagytemplom falára vetített fényjáték, a Kossuth-téri programok, a Mikulásház, az adománybódé, a műsorok mind olyan események, amelyek hívőt és nem hívőt egyaránt eltölthet büszkeséggel, hogy ebben a városban, ilyen nagy családban élhetünk.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában