Helyi közélet

2014.11.13. 12:20

A jegybanknak biznisz

Debrecen - Amikor az MNB elad egy eurót a forintosítás miatt, nagyjából 15 forintot keres rajta.

Debrecen - Amikor az MNB elad egy eurót a forintosítás miatt, nagyjából 15 forintot keres rajta.

Miközben az emberek a buszon, villamoson azon vitatkoznak, hogy a devizahitelek forintosítása kinek jó és kinek rossz, elemzők egy sajátos szempontra is rávilágítanak; azt mondják, hogy a forintosítás ha valakinek, hát a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) biztosan jó üzlet, hiszen amikor a jegybank elad egy eurót a kereskedelmi banknak a forintosítás miatt, nagyjából 15 forintot keres rajta. És miután összesen 9 milliárd euró felhasználásáról van szó, a nemzeti banknak a tranzakción nagyjából 135 milliárd forint egyszeri nyeresége keletkezik.

Surányi György korábbi jegybankelnök egy nyíregyházi konferencián arról beszélt, hogy a devizahitelezést 2001. júniusában az első Orbán-kormány idején, a jegybank kezdeményezésére, a kabinet támogatásával, az akkori parlament döntésével vezették be. „És persze az ellenték asszisztálásával, melynek 2002-es kormányra kerülése után lett volna lehetősége a jelentősen növekvő devizahitel-állomány korlátozására; mégsem tete meg…” – utalt a politikai elit közös felelősségére a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában