Helyi közélet

2014.11.07. 19:24

A címlapon rejtőzködő író

Debrecen - Kosztolányi Dezsőt érettségi előtt rúgták ki a gimnáziumból, amelynek édesapja volt az igazgatója.

Debrecen - Kosztolányi Dezsőt érettségi előtt rúgták ki a gimnáziumból, amelynek édesapja volt az igazgatója.A magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának ez volt az első trauma, amely nyomán különös, kettős életbe sodródott.

Rejtőzködött, miközben erősen jelen kellett lennie a korabeli irodalmi színtéren. Márai Sándor azt mondta róla: tetőtől talpig író volt, megjátszotta Kosztolányit, mint egy apaszínész.

A bensőjében zajló valóságot, a magánéletét takarni igyekvő írót a szemfüles olvasó és a Dóczy Gimnáziumban pénteken előadást tartó Szilágyi Zsófiához hasonló irodalomtörténészek felfedezik például az Esti Kornélban vagy Az aranysárkányban.

Az Alföld-díjat csütörtökön átvevő kritikus számára az volt a rendhagyó ebben az irodalomórában, hogy az elmúlt időszak meghívásaival ellentétben a debreceni intézményben nem Móricz Zsigmondról és a róla írt mongráfiáról beszélt. – Kosztolányi Dezső életét kutatni nem könnyű feladat, mivel sok műve a lebombázott utolsó budapesti lakásában veszett, ráadásul nagyon csúnyán írt és volt egy különös technikája arra, amit ma ctr+c ctr+v-nek neveznénk.

A szövegrészek kimásolását úgy oldotta meg, hogy szétvagdalta megjelent köteteit és csirízzel ragasztotta egymás után a részeket. Ezen nehéz eligazodni. Volt olyan novellája, amely 12 lapban jelent meg, apróbb változtatással. Műveit eladta az Operett revütől a Hentesek lapjáig mindenhol, ahol pénzt adtak érte.

Árnyalt írótökéletesség

Életében törést hozott még a családjában felmerülő nehézség, édesapja nem tudottlevizsgázni szerb nyelvből, ezért nem maradhatott a szabadkai iskola élén. Ezidőben már érződött az első világháború vihar előtti csendje. Kosztolányi elszegődött egy szélsőjobb oldali laphoz, e lépéséért és az Ady tehetségét kétségbe vonó írásáért sokan támadták. Ekkor kezdett visszahúzódni és bár a bulvárlapok kedvelt szereplője volt, ott a magáról kialakított nem egészen őszinte képet mutatta az olvasóknak. Az érettségi előtt álló fiatal főszerepével megírt Aranysárkányban saját története tükröződik.

– A magyar irodalom egyik legszebb regényében, a Pacsirtában a vénlányként maradt húgát formázta meg. Ő állítólag olyan csúnya volt, hogy a szabadkaiak ma is mondják haragosuknak: csókoljon meg téged a Kosztolányi Mariska – mondta Szilágyi Zsófia.

Négy regény után úgy döntött nem ír többet e műfajban és elkezdte az Esti Kornél novellákat ontani magából. Ebből ugyan született egy kötet, de nem tekinthető a klasszikus értelemben vett regénynek. Esti Kornél megoghatatlan alak, nem is figura, mint inkább szemlélet. Vélhetően az író a világ dolgaihoz való viszonyulását, felvetődő kérdéseit hozza felszínre e szereplő. A fennmaradt dokumentumokat vizsgálva, kiviláglik Kosztolányi Dezső egy soha meg nem valósított terve: regényt írni unokatestvéréről, legjobb barátjáról Csáth Gézáról. A kábítószerfüggő orvosról, aki megölte feleségét, majd öngyilkos lett.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában