Helyi közélet

2014.10.16. 14:24

Webkamerán figyelhetjük a sasfészket

Hortobágy - Az élőhely-fejlesztési munkák fontos szerepet kapnak a természetvédelmi szemléletformálásban.

Hortobágy - Az élőhely-fejlesztési munkák fontos szerepet kapnak a természetvédelmi szemléletformálásban.

Közel 250 millió forint értékű természetvédelmi beruházás valósult meg a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén uniós és a hazai finanszírozásban. A mocsárrendszer 1979 óta a Ramsari Egyezmény értelmében nemzetközi védettséget élvez a tavaszi és őszi madárvonulásban játszott kiemelkedő szerepének köszönhetően, ezért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága fontos feladatának tartja a mocsárrendszer maradványainak megmentését, feltámasztását.

A projekt keretében a Fekete-rét több mint 35 évvel ezelőtti mocsárrekonstrukciós munkálatainak továbbfejlesztése zajlott. A terület mozaikosságának növelésével az átvonuló vízimadarak számára megfelelő éjszakázó helyet alakítottak ki, emellett a kimélyített halágyak a halállomány áttelelését is biztosítják.

A pályázat keretében a korábbi mintegy 4 hektáros belső tó bővítésével egy 9,1 hektár kiterjedésű, zömében nyíltvízes-hínaras mozaikos élőhely jött létre, mely eredményeként változatos madáregyüttes jellemzi a területet.

Az Egyek-pusztakócsi mocsarak és a Górési tanösvény a HNPI oktatási-szemléletformálási célú bemutató területeinek egyike, tanösvényt alakítottak ki rajta, amely a megfigyelőtoronyhoz vezet. A szemléletformálást és az ismeretterjesztést segíti az a webkamera, amelyet a területen költő rétisas-fészekhez helyeztek ki.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában