Helyi közélet

2014.10.20. 14:15

Tíz évvel a gyilkosság után bíróság elé került a tettes

Debrecen - A vádlott szerint kölcsönös dulakodásba keveredett áldozatával.

Debrecen - A vádlott szerint kölcsönös dulakodásba keveredett áldozatával.Nem kívánt vallomást tenni pere első napján a Debreceni Törvényszék büntetőtanácsa előtt T. Tamás, akit egy egyetemista agyonrugdosásával vádolnak, de beszélt arról az éjszakáról, mert szerinte „nem egészen úgy történt” az eset, ahogyan a vádban áll.

Emberölés a vád

Aszerint a sértett, egy elsőéves egyetemista fiú és T. Tamás is a Kikötő Sörözőben volt 2004. október 5-én éjszaka, de nem egymás társaságában; mindketten erősen ittas állapotban távoztak hajnal 3 óra körül. A Békás-tótól nem messze beszédbe elegyedtek, s összevitatkoztak, nem tisztázott, hogy min. T. Tamás a barátai után sietett, majd visszafordult, hogy számon kérje a későbbi áldozatot. Amikor találkoztak, a történtekre terelte a szót, mire a sértett egy nála lévő sörösüveggel arcon vágta, a kihasadt, vérző seb láttán azonban menekülni kezdett. T. Tamás üldözőbe vette, a Régi Vigadó parkolójában utol érve ököllel megütötte, ellenfele a földre került – áll a vádiratban. A beadvány taglalja az ezt követő bántalmazást, miszerint a vádlott a földön fekvő fiú arcára legalább kétszer rátaposott, orr- és arccsonttörést okozva, majd az eszméletlen fiút magára hagyta. A vérző, hörgő áldozatot a Kenézy Kórházba szállították, ahol három nap múlva belehalt sérüléseibe. A vád szerint a fiú a bántalmazás következtében szenvedett kiterjedt koponyaűri vérzést, agyzúzódást. Legalább két nagy erőbehatás érte védekezésre képtelen állapotban, s bár T. Tamás nem kívánta a halálát, „abba belenyugodott.” Ezért minősített, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette a vád.

Nyoma maradt

T. Tamás – akinek körülményeiről annyi derült ki, hogy 35 éves, szakács végzettségű, Kazincbarcikáról származik, Franciaországban élettársa van és építkezéseken dolgozott – elmondta: először nemigen foglalkozott a hozzászegődött fiúval, aki pénzt kért tőle; nem számon kérni indult vissza, hanem még valamely szórakozóhelyre akart bemenni, és amikor hátrafordult, a későbbi áldozat azonnal arcul ütötte egy sörösüveggel. Maga is a földre került, védekezni kényszerült, az üveg okozta seb fájt és „azt gondoltam kifolyt a szemem”. Nem emlékezett, hányszor ütött, de hangsúlyozta: dulakodtak. Nem taposta meg a sértettet, de lehet hogy ráesett, és nem hagyta ott magatehetetlenül, mert az még utána kiáltott („k*anyázott”). „Sajnálom, hogy meghalt, nem volt szándékos, kölcsönös verekedés volt” – tette hozzá.

T. Tamás sebét reggel a Kenézy Kórházban összevarrták („mintha a jobb arcom le lett volna szakadva”). Bár az orvosi vélemény szerint 8 napon belül gyógyuló sérülést szerzett, annak nyoma máig látható jobb szeme alatt.

A DNS emlékszik

Tíz év távlatából a vádlott több részletre nem emlékszik, de az eltelt idő az eljárást is megnehezíti. A bíró elmondta, hogy néhány tanút nem sikerült felkutatni, többen külföldön élnek, a sértett boncolását végző két szakértő pedig időközben elhunyt.

A DNS-en azonban nem fog az idő: a sértett ruházatán több vérnyomot találtak, ezek DNS-vizsgálatakor egy részüket sajátjaként azonosították 2004-ben. A többiről 2014-ben megállapították, hogy T. Tamásé.

A tárgyalásra eljött a vádlott édesanyja és testvére is, azonban mivel őket tanúként is kihallgatják majd, csak ennek megtörténte után lehetnek jelen a teremben az eljárás későbbi részében.

A per decemberben folytatódik.

HBN-SzT


Néhány nap múlva már külföldön volt

Áldozata 2004. október 8-án halt meg, T. Tamás erről kazincbarcikai otthonában értesült – ahogy mondta, ettől „besokallt”. Akkori híváslistája alapján október 13-án Szlovéniába távozott, 14-én pedig már Franciaországban volt. Október 12-én országos körözést, november 11-én európai elfogató parancsot adtak ki ellene.

T. Tamás előélete nem makulátlan: 2003. januárban lopás miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabtak ki rá 4 évre felfüggesztve, majd 2004. márciusában egy kisebb bűncselekményért 4 hónapot kapott, 2 évre felfüggesztve.


Debrecen - Hétfőn megkezdődik a büntetőper a 2004 őszén agyonrugdosott joghallgató ügyében. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában