Helyi közélet

2014.10.01. 14:36

Olcsó és környezetbarát a szalmabála ház

Debrecen - Szalmabála-építészet, avagy házépítés zöld technológiával.

Debrecen - Szalmabála-építészet, avagy házépítés zöld technológiával.Amikor lakásépítésbe fogunk keveseknek jut eszébe, hogy nem csak az elterjedt tégla, könnyű, vagy vasbeton szerkezetes építmények jöhetnek számításba, hanem olyan alternatív építészeti technológiák is, mint a szalmabála ház.

Ez a hazánkban kevésbé elterjedt módszer szülőhazájában, az Egyesült Államokban már az iparosodás korszakától, a 19. századtól létezik, ugyanakkor az elmúlt években nálunk is egyre népszerűbb.

Ennek oka, hogy a szalmabála ház nem csak olcsóbb, hanem sokkal környezetbarátabb is. Sem az épület felhúzása, sem a falainak 80 százalékát kitevő bálák előállítása nem terheli a környezetet, száz százalékban zöld technológiáról van szó tehát.

A „szalmaházak” további hasznos tulajdonsága a tökéletes hőszigetelő képesség, –35 százalékkal csökkenthetők a fűtési-hűtési költségek, a jó szellőzőképesség természetes voltának köszönhetően szinte „lélegeznek” – valamint az, hogy építésük nem feltétlenül igényel drága pénzen megfizetett munkásokat. Ugyanis a törvény által meghatározott kereteken belül, úgynevezett „kalákázással” is felépíthetjük saját otthonunkat barátaink, vagy egy önkéntes, civil szervezet segítő kezei által. Közösségépítő volta mellett mindenki számára nagyszerű érzés, ha saját maga is részt vehet lakásának kivitelezésében.

A szalmabála ház a szalmázás eljárásával épül, a legmodernebb technológiák segítségével, beton alapokra, falainak pedig csupán 20 százaléka tégla. Az összekötözött és tömörített szalmabálákból felhúzott falakat, természetes adalékanyagokkal kevert agyaghabarccsal vakolják, a vályogházakhoz hasonlóan. Ezáltal vízhatlanná válnak és a rágcsálók sem tudnak bennük kárt tenni.

Nem kap lángra

Biztosan mindenkiben felmerül, hogy a szalma nagyon gyúlékony anyag. Ettől azonban senkinek sem kell tartani, mivel a vakolás és a különleges tűzgátló anyagokkal való kezelés után, sokkal tűzállóbbak lesznek ezek a különleges építmények, amelyekre tökéletes példa a debreceni székhelyű Megújuló Energiapark épülete, amely javarészt szintén szalmából készült.

HBN


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="450">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában