Helyi közélet

2014.10.03. 19:39

Nem füstbe ment terv

Debrecen - A kémények felújítása idején sem fognak megfagyni a vénkerti társasházakban.

Debrecen - A kémények felújítása idején sem fognak megfagyni a vénkerti társasházakban.

A fűtési szezon kezdetén újíttatja fel a gázkéményeket négy nagy vénkerti társasházban a tavasz lakásszövetkezet. A munka több száz embert érint.

Az egyik ilyen épület a 60-as években épült, kilenc emeletes, 38 lakásos Viola utca 2., ahol minden otthonban gázbojlerekkel állítják elő a melegvizet, a fűtésről pedig többnyire konvektorokkal gondoskodnak.

Néhány ott lakó, élükön Pálinkás Barna egykori TIGÁZ-dolgozóval furcsának találja, hogy a náluk négy és fél millió forintba kerülő kéményfelújításra éppen most kerül sor, mivel a házban a nyáron végezték el a kötelező gázműszaki biztonsági felülvizsgálatot mely után – a kétkedők szerint – a TIGÁZ mindent, köztük a kéményeket is rendben találta és átvette.

Tájékoztatás

Pálinkás Barna azt is elmondta, hogy a házat működtető tavasz lakásszövetkezet a komoly munkáról előzetesen nem tájékoztatta a lakókat és nem mutatták be az erről szóló szakvéleményt. A közös képviselő már csak a kész tényeket közölte néhány napja. Akkor derült ki, hogy a kiadást nem a közös költségből, hanem kedvezményes hitelből finanszírozzák, melyet a lakóknak a közös költségen felül kell fizetni. Pálinkás Barnára például négy éven keresztül havonta plusz 2 ezer 500 forint esik. Mivel hamarosan kezdődik a fűtési szezon, sok lakó attól tart, hogy a hidegben hosszú időre fűtés és melegvíz nélkül maradnak.

Ráadásul úgy érzik, hogy olyan kiadásba hajszolják őket bele, amire nem feltétlen van szükség!

Részlegesen

A gázműszaki biztonsági felülvizsgálatot a szóban forgó épületben júliusban egy vállalkozó végezte. Ennek keretében a közös költség terhére, a közös tulajdonú részeken feltárt hibákat javította másfél millió forintért – közölte a Tavasz Lakás– és Garázsfenntartó Szövetkezet illetékese. Mint Kovács Zsolt műszaki vezetőtől megtudtuk, a gázszolgáltató ezután valóban átvette az épületet, de a kéményeket külön nem ellenőrizték. Csak azt vizsgálták, hogy a gázkészülékek megfelelően vannak-e bekötve a 16 kéménybe.

Nem lesz hideg lakás

Ettől függetlenül a fűtéstechnikai vállalat szakemberei is elvégezték a szokásos éves kéményellenőrzést, melynek során az derült ki, hogy hat bojleres gyűjtőkéménnyel baj van. Azok felújítását a repedések miatt kötelezővé tették. A dolog azért húzódott el mostanáig, mert a fűtéstechnika jelentéséből nem tudták meg, hogy pontosan hol is vannak hibák. A ház kezelője ezért felkért egy céget ennek kamerával történő megállapítására. A megbízásnak azok szeptemberben tettek eleget. Ez alapján úgy határoztak, hogy nemcsak a hat repedezett, hanem mind a nyolc bojlereknek fenntartott kéményt felújíttatják, kibéleltetik. A kivitelezésre két cégtől kértek árajánlatot. A nyertes a munkát e-hónap végén kezdi és várhatóan két hét alatt végeznek. Kovács Zsolt hangsúlyozta, hogy az egyes lakásokban azonban csak egy–két napig nem lehet majd meleg vízben mosdani, a felújítás a fűtést nem érinti. A kivitelezést kedvezményes hitelből finanszírozzák.

A tájékoztatás hiányosságára vonatkozó kérdésünkre a műszaki vezető azt válaszolta, hogy eddig senki nem kérte tőlük a fűtéstechnikai szakvéleményt, de ha erre igény van, közzéteszik.

HBN-OCs


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában