Helyi közélet

2014.10.01. 16:32

Ne legyen több fejfa!

Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Balmazújváros - Sok év kellett hozzá, de immár körforgalom irányít a fejfák övezte útszakaszon.

Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Balmazújváros - Sok év kellett hozzá, de immár körforgalom irányít a fejfák övezte útszakaszon.

Éppen két éve nyáron számoltunk be róla, hogy megvan az építési engedély, a közeljövőben körforgalom létesülhet a 35-ös számú főút, valamint a Balmazújváros-Hajdúnánás önkormányzati utak csomópontjában. Történt ez több olyan híradásunkat követően, amelyekben súlyos, olykor halálos kimenetelű balesetről számoltunk be az útszakaszon. A 35-ös számú főút és az említett alsóbbrendű út kereszteződésében többször előfordult, hogy személygépkocsi nem adta meg az elsőbbséget a magasabb rendű úton közlekedő autónak, és összeütköztek. Pedig ott kiabált a stop tábla... Aki arra járt, láthatta a szomorú eredményt: fejfák tarkítják az út mentén a füves területet, és többen a mai napig nem épültek fel azokból a balesetekből.

Utolsó csepp

Egy négyes családi tragédia volt az utolsó csepp a pohárban, amely újraindította a lobbizást a csomópont forgalmi rendjének átgondolásáért. Hajdúböszörmény és Balmazújváros vezetői is levelekkel árasztották el még a szaktárcát is 2009 nyarán, de csak két éves előkészítő munka után készült terv a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából, amit a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 2012 februárjában engedélyezett.

A hajdúböszörményi körforgalom nemrégiben lezárult kivitelezéséről Tasó László infrastruktúráért felelős államtitkár és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője tartottak sajtótájékoztatót október 1-jén a helyszínen. Új, biztonságos körforgalom épült tehát a 35-ös, Nyékládháza és Debrecen közti II. rendű főút és a 3323. jelű Balmazújvárost Hajdúnánással összekötő utak kereszteződésében, az M35-ös autópálya balmazújvárosi csomópontjától néhány száz méterre. Bár a szakasz jól belátható, balra kanyarodó sávokkal kiépített, a sztráda átadása előtti évtizedben számos, súlyos személyi sérüléssel járó baleset történt az elsőbbség megadásának elmaradása miatt. A forgalom minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a kereszteződést négy ágú, közvilágítással ellátott körforgalmú csomópont váltotta fel. Az uniós és hazai forrásokból támogatott fejlesztés során átépítették a buszöblöket is. A munkálatokat a Duna Aszfalt Kft. végezte el nettó 248 millió forint értékben - hallhattuk az átadó eseményen.

Tasó László infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta, a balesetveszélyes kereszteződések átépítésének kivitelezési munkálatai 2015 első felében fejeződnek be. A korábbi forgalombiztonsági beruházások tapasztalatai rendkívül kedvezőek: a lehetséges személyi és anyagi károk elkerülésével összességében a kivitelezési költségek több mint tízszeresét sikerült megtakarítani. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Érj haza biztonságban! - országos közlekedésbiztonsági programban további 23 új körforgalom terveit készíti elő. Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, a veszélyes, nehezen belátható kereszteződésekben körforgalommal, különszintű csomópontokkal, vagy irányonként lassító és gyorsító sávok kialakításával teremtik meg a biztonságos közlekedés feltételeit.

HBN-BB

Hat csomópontban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából hat településen – Hajdúböszörmény mellett Apagyon, Kölcsén, Nyíregyháza-Oroson, Szekszárdon és Vásárosnaményban – épülnek át a balesetveszélyes csomópontok. A beruházások eredményeképpen új körforgalmak teszik biztonságosabbá a közlekedést az autósok és a gyalogosok számára is. A szakemberek kiemelték, a körforgalom bevált és kedvelt módszer az autósok számára.


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Hajdúböszörmény - Várhatóan még idén ősszel elkészül a halálos gócpontban a körforgalom.


Tekintetem mindig egy keresztre, a kereszten egy gyermek és az édesanya nevére tapad, amikor az Újvárost Nánással összekötő út és a 35-ös főút kereszteződésében Újváros felől megállok a stop táblánál. Kovács Zsolt írása.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában