Helyi közélet

2014.10.17. 11:57

Másodfokon sem marasztalták el az „újgárdistákat”

Debrecen - Nem volt törvényes a vád, a bírósági ügynek el sem kellett volna indulnia.

Debrecen - Nem volt törvényes a vád, a bírósági ügynek el sem kellett volna indulnia.Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és a büntetőügyet megszüntette a Debreceni Törvényszék az Új Magyar Gárda Mozgalom (ÚMGM) 13 tagjának az egyesülési joggal való visszaélése vádjában.

Felegyiné Szabó Ágnes tanácsvezető bíró a pénteken kihirdetett ítélet indoklásában a törvényes vád hiányáról, megalapozatlansági hibákról, részbeni iratellenességről beszélt. Kifejtette, hogy a benyújtott vád eleve nem alapozta meg a büntetőeljárást; megfogalmazásai egyáltalán nem felelnek meg a pontos körülírtság követelményeinek, leginkább azért, mert szinte egyáltalán nem tartalmazta az egyes személyek cselekedeteit. Ezentúl a kétoldalas iratból másfél azt taglalta, hogy az ÚMGM a feloszlatott Magyar Gárda utódszervezete, a többi rész zömében a tagok pozícióit sorolta fel és azt, milyen programokon vettek részt. A bíró megjegyezte: attól, hogy valakit parancsnoknak szólítanak, még nem biztos, hogy valóban ebben a szerepben van.

Mindezek miatt a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék az elsőfokú ítélet érdemi felülvizsgálatával nem is foglalkozhatott – összegezte a bírónő, hozzátéve, nem a vádlottak büntetőjogi felelősségéről döntött, így elévülési időn belül elvileg ismét vád emelhető az ügyben.

Az ítélet jogerős, de ellene hat hónapon belül felülvizsgálati eljárás kezdeményezhető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában