Helyi közélet

2014.10.14. 19:14

Már évtizedek óta hivatalban vannak

Hajdú-Bihar - Mindig találnak valamit, amit fejleszteni, javítani lehet, ez élteti őket.

Hajdú-Bihar - Mindig találnak valamit, amit fejleszteni, javítani lehet, ez élteti őket.

Bajusz Istvánné 1987 óta vezeti a több mint 2600 lakosú Nagyhegyest. Még a tanácsi rendszerben, de már akkor a település lakóinak biztatásával, támogatásával került a falu élére. Úgy véli, a vasárnapi választáson a lakosok 27 év munkáját honorálták.

A siker titkáról azt mondta: tisztesség, becsület mindenekelőtt, emellett sokat kell dolgozni, alázattal lenni („nem gondolhatom, hogy csak én tudok mindent”); meghallgatni a testületi tagokat és a lakosokat; sokat vitázni és sok kompromisszumot kötni. A települést pedig úgy előrébb vinni, hogy az emberek jól érezzék ott magukat.

Hangsúlyozta: minden fejlesztési tervet átsző a munkahelyteremtés szándéka, ami egyre inkább szükséges. – Igyekszünk valamennyi állástalant bevonni a közmunkaprogramba. Így például közmunkások végzik a közterületek és a temető rendbetételét, részt vesznek a szociális földmunkaprogramban, melynek terményei az óvoda konyhájára kerülnek. Több idős ember ajánlotta fel kertjét művelésre, ez tervben is van. A közmunka persze nem hosszú távú megoldás, bízunk az eu-s gazdaságfejlesztési támogatásokban, mellyel a kis- és középvállalkozásokat segítenénk, és kialakítottunk egy iparterületet is, ahol már három telek elkelt, azzal a feltételünkkel, hogy a betelepülők munkahelyet teremtenek – sorolta a polgármester.

A hiányosságok között említette egy térfigyelőrendszer kiépítésének szükségességét, vagy a kulturális élet felpezsdítését, utóbbi a jól működő kisközösségek révén erősíthetné az egészet.

– Sosem vagyunk teljesen elégedettek, ez visz előre – foglalta össze.

Közösség épült

Az 1200 lakosú Szentpéterszegen hetedik ciklusát kezdte meg Olajos Mihály (független) polgármester. – 1990-ben a munkatársaim bátorítottak az indulásra. Miután magam sem bíztam a másik jelöltben, úgy gondoltam, megmérettetem magam – magyarázta. Úgy véli, azért bízták ismét rá a falut, mert a kistelepüléseken a tisztességesen, emberségesen dolgozó, a községhez lojális polgármestereket újraválasztják, s Péterszegen is ezt, illetve az elvégzett munkát értékelték a választók. A 24 év legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a infrastrukturális fejlődés mellett sikerült közösséget kovácsolni helyben.

Úgy fogalmazott, kitermelte a maga ellenzékét, így minden választáson akadt kihívója. – Az elmúlt két választás alkalmával már eldurvult a kampány. 15 feljelentés miatt kellett a rendőrségre és a NAV-hoz mennem – így a falu első embere.

Kérdésünkre azt felelte, minden kampány idején szárnyra kel a hír, miszerint elköltözik. Ezek a hírek azonban nem igazak – mondta –, sosem gondolt arra, hogy nem indul.

Megbélyegzik

Úgy véli, egy kistelepülésen dolgozó polgármesternek egy kicsit mindenhez kell értenie. Figyelnie kell a határidőket, a tél közeledtével például a szociális tűzifa-igénylésre, máskor az energetikai fejlesztésre kiírt pályázatot, vagy a jogszabályok változását. Ez komoly kihívás – jegyezte meg.

Úgy látja, előnyei és hátrányai is vannak annak, hogy függetlenként végzi a munkáját. Így bátrabban nyilváníthat véleményt közpolitikai ügyekben, hiszen olyan hibákat vehet észre, ami egy pártpolitikusnak nem tűnik fel. Ezen kívül a nagypolitikára jellemző váltógazdaságtól függetlenül képes kiegyensúlyozottan iránytani a települést. Megjegyezte: ennek ellenére megbélyegzik, különösen akkor, amikor a mindenkori kormány álláspontjával ellentétesen nyilatkozik, így mondták már fideszesnek és szocialistának is. Most éppen utóbbinak tartják, mert véleménye szerint az önkormányzatok kiüresítése zajlik, ugyanis egyre több döntési- és jogkör kerül az állami szervekhez, hivatalokhoz.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában