Helyi közélet

2014.10.09. 16:53

Kulturális felvirágzást hozhat a "véletlen"

Balmazújváros - "<em>Azoknak az embereknek, akik itt élnek, talán ez életük lehetősége arra, hogy eredetiben lássák Picasso alkotásait.</em>"

Balmazújváros - "Azoknak az embereknek, akik itt élnek, talán ez életük lehetősége arra, hogy eredetiben lássák Picasso alkotásait."Ha Thomas Emmerling szász édesanyja a II. világháború után nem menekül Besztercéről Németországba, akkor talán csütörtökön nem születhetett volna meg az az együttműködési megállapodás, amit még Balmazújváros vezetői sem nagyon tudtak elhinni kezdetben. A Nürnbergben élő, magyar gyökerekkel rendelkező férfi ugyanis egy abból az öt műgyűjtőből, akik együtt Európa legnagyobb magángyűjteményeinek egyikét tulajdonolják, mintegy 6000 metszetet, litográfiát és egyéb grafikát a leghíresebb festőművészektől.

A művészek lelke

De hogy kerül Picasso Balmazújvárosra? - tettük fel neki a kérdést a Semsey Kastélyban tartott aláírási ceremónia előtt. - Van egy cégem Kolozsváron, ahol magyarul beszélő alkalmazottaim közül többen is járnak Hajdúszoboszlóra fürdőbe. Az egyik hölgy pedig egyszer látta ezt a kastélyt, s azt mondta nekem, hogy itt rendeznünk kellene egy kiállítást - válaszolt Thomas Emmerling, hozzátéve: először inkognitóban érkezett a hajdúsági városba. - Lenyűgözött, hogy milyen kemény erőfeszítéseket tesznek a helyiek azért, hogy ebből a szép kastélyból kulturális teret hozzanak létre. Úgy gondoltam, hogy ezt érdemes támogatni, ezért vettem fel a kapcsolatot a város vezetőjével - folytatta a középkorú műgyűjtő, aki csak néhány éve döntött úgy, hogy ennek a szenvedélyének kíván hódolni élete hátralévő részében. Mint szavaiból kiderült - s később azt dr. Tiba István is megerősítette - valóban nem elsődleges fontosságú számára a profit.

S, hogy miért litográfiák? - erre a kérdésre is megadta a választ Emmerling. - Az olajfestmények ugyan csodálatosak, de ha tanulmányozni szeretnénk egy festő művészetét, ha valóban kíváncsiak vagyunk a lelkére, akkor a grafikáit kell megnézni - fogalmazott a néhány szót magyarul is beszélő gyűjtő a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Higgyék el!

- Most még kevesen tudnak azzal mit kezdeni, hogy egy ilyen kis városban, mint Balmazújváros Picasso-kiállítás lesz. A mi dolgunk az, hogy ezt megfelelően előkészítsük és tudatosítsuk az emberekben, hiszen ez a valóság. Szeretnénk, ha városunk a gyógyfürdőjén kívül más oldaláról is ismertté válna Magyarországon - mondta dr. Tiba István polgármester, aki többször is hangsúlyozta milyen hálásak, hogy világszínvonalú tárlatot rendezhetnek a Semsey Kastélyban. - Azt gondolom ezzel, s az ezt követő Dalí, Chagall és Rembrandt-tárlatokkal végképp igazoljuk, hogy méltóak vagyunk gróf Semsey - aki a tudományok egyik legnagyobb mecénása volt - örökére.

Hosszútávú haszon

- Külön köszönöm, hogy ilyen kedvező feltételekkel rendezhetjük meg, hiszen ez egy ilyen kis város életében nem mellékes - tette hozzá a város első embere a tájékoztatón. A Napló kérdésére dr. Tiba István azt is elmondta, a költségek a biztosítással, előkészítéssel együtt sem haladják meg a tízmillió forintot, amire szeretnének kulturális pályázatokon fedezetet nyerni. - Nem hagyhattuk ki ezt a lehetőséget - tette hozzá.

- Hány látogatóra számítanak? - kérdeztük.

- Ezt a kiállítást Balmazújvároson kívül még Budapesten is megrendezik - kezdte elöljáróban, hangsúlyozva: bízik benne, hogy a városbelieken túl Debrecenből, s az egész régióból sokan érkeznek majd a kastélyba, de nem szeretett volna számot mondani. - Nem az az elsődleges cél, hogy profitot termeljünk. Szeretnénk, ha ennek a tárlatnak az apropóján minél többen ismernék meg a városunkat. Ez hosszútávon hozhat majd hasznot - fogalmazott.

Thomas Emmerling mindehhez hozzátette: nem kell mindig nagyvárosokba vinni a nagy alkotókat. - Azoknak az embereknek, akik itt élnek, talán ez életük lehetősége arra, hogy eredetiben lássák Picasso alkotásait.

HBN | Sz. Fabók Ágnes


A tárlatról

113 darab litográfiából áll a kiállítás, amit öt teremben mutatnak be.

  • ebből tizenkettő Jean Tardieu francia költő verseivel együtt megjelent könyv illusztrációja
  • nyolc a nők és a bikaviadalok iránti szenvedélyét kifejező litográfia a Toros y Toreros eredeti kiadásából
  • huszonnégy rajz a Jean Cocteauval közösen hitelesített, speciális, szőtt papírra készített rajz
  • a tárlat fénypontja pedig az az ötvennyolc színes heliográfia lesz, ami a Las Meninas sorozat részét képezi

  • Milyen kiállításokat terveznek még?

  • Marc Chagall (2015 II. félév)
  • Salvador Dalí, Otto Dix és Godefroy Engelmann biblikus témájú művei és Gustave Doré XIX. századi bibliai metszetei (2015 karácsony)
  • Rembrandt metszetek (2016. I. félév)

  • Balmazújváros - Jövő májusban Pablo Picasso mintegy 120 litográfiájával indul az országban páratlan kiállítássorozat. tovább »


    Balmazújváros - Aláírták a megállapodást, így a Semsey Kastély már biztosan "vendégül látja" a mester litográfiáit. tovább »


    Szóljon hozzá a Facebookon!

    (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

    // ]]>

    " data-width="466">

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában