Helyi közélet

2014.10.07. 12:24

Küldjön hírt! - Debreceni diákok portugáliai élményei

Debrecen - A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola munkatársai és diákjai az idei tanév során is részt vesznek egy nagyszabású nemzetközi Comenius-projektben, melynek keretében a napokban Portugáliában jártak.

Debrecen - A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola munkatársai és diákjai az idei tanév során is részt vesznek egy nagyszabású nemzetközi Comenius-projektben, melynek keretében a napokban Portugáliában jártak.

Idén is folytatódik az „Art Snapshots of the Past and Present - Pillanatképek a múltból és jelenből” című nagyszabású Comenius-projekt tíz ország — Portugália, Spanyolország, Olaszország, Csehország (projektkoordinátor), Lengyelország, Románia, Észtország, Törökország, Görögország és Magyarország — részvételével.

Az elmúlt tanévben az iskola diákjai és munkatársai a romániai, észtországi, törökországi és lengyelországi partneriskolákat látogatták meg és dolgoztak közösen. A projekt 2 évre szól, így az idei tanévben folytatódik a közös munka.

Portugáliában kiértékelték a projekt első évét, amelynek tevékenységeiből prezentációk kerületek összeállításra. A diákok és pedagógusaik egyúttal megbeszélték a következő, olaszországi találkozó témáját, valamint egy kérdőívet állítottak össze a nagyszülőkről, hagyományokról. Ezeket a kérdőíveket a tanulók kitöltik, majd a tanáraik vezetésével feldolgozzák az eredményeket.

Természetesen az Olhao városában tett látogatás nem csak a „munkáról” szólt, a házigazdák remek programokat szerveztek vendégeik számára. Az első napokat a helyi iskolában töltötték, megismerkedtek az intézmény és a város vezetőivel és persze a diákokkal, tanárokkal. Csoportokra osztva barangolták be az iskolát különböző tevékenységeken keresztül: elkészítették az ország zászlaját újrahasznosított anyagokból, majd süteményt sütöttek az iskola konyhájában, valamint egy animációs film készítésében is részt vettek.

A környéket is megmutatták a vendégeknek a házigazdák: Faro városában múzeumokat látogattak, Tavirában pedig megismerkedtek a régi városrésszel.

Egy népi szokásokat megelevenítő, néptánccal, népzenével fűszerezett esten is részt vettek, ahol betekintést nyertek a portugáliai lakosok szokásaiba, történelmébe.

A projekt az Egész életen át tartó tanulás program keretében az Európai Bizottság támogatásával jött létre. A Tempus Közalapítvány – mint pályázatkezelő – végzi az Európai Bizottság Comenius és Erasmus+ programjának a magyarországi koordinációját.

- Kiss János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában