Helyi közélet

2014.10.11. 10:41

Háziorvos, és az is marad

Mikepércs - A mikepércsi doktornő dokumentummal támasztja alá, hogy a helyi lapban félrevezették a pácienseit.

Mikepércs - A mikepércsi doktornő dokumentummal támasztja alá, hogy a helyi lapban félrevezették a pácienseit.

Körzeti orvosként, területi ellátási kötelezettséggel dolgozott Mikepércsen csaknem tíz éven át dr. Varga Éva. Közalkalmazott volt, de 2005-ben súlyosan megbetegedett, ezért a munkáját ott nem tudta ellátni. A gyógyulása után, 2010-től azonban a szükséges hatósági engedélyek birtokában és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben állva folytat területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosi praxist (ami nem egyenlő a fizetős magánpraxissal. Ő a betegeit ugyanúgy térítésmentesen látja el, mint bármely körzeti orvos).

Nem „fizetős”

Az elmúlt négy év alatt 1300 kártyát vittek hozzá. Jelenleg a saját házában kialakított orvosi rendelőben fogadja a pácienseket.

Minderről azért beszélt a Hajdú-bihari Naplónak, mert – mint mondja – a praxisa jövőjét érintő valótlan állítás jelent meg a helyi Mikepércsi Tükör című lapban szeptember végén. A dr. Molnár Gábor körzeti orvossal készült interjúban azt közölték ugyanis, hogy a jövő év végétől megszűnik a területi ellátási kötelezettség nélkül dolgozó háziorvosok működtetési joga, így a település egész lakossága az új egészségközpont két körzetébe fog tartozni. Ezzel azt üzenik, mintha dr. Varga Éva 2016-tól már nem lehetne a mostani betegei háziorvosa. A doktornő azonban állítja és dokumentumokkal is alátámasztja, hogy ez nem igaz.

Két levelet mutat. Az egyik dr. Beneda Attila egészségügyi államtitkár év eleji jogszabály-értelmezését, a másik az Országos Tisztifőorvos megbízásából augusztus végén kelt állásfoglalást tartalmazza. Mindketten egyértelművé teszik, hogy a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok praxisa 2015 után sem nem szűnik meg. Arról van szó csupán, hogy aki ismét körzetben akar majd dolgozni, annak újra meg kell szerezni a praxisjogot.

Tegyük hozzá, a képlet korábban nem volt ilyen egyértelmű, mivel az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény e tekintetben bizonytalanságot keltett. Az említett állásfoglalások viszont nem hagynak kétséget: dr. Varga Éva és a hasonló státuszban dolgozó háziorvosok 2016-tól is folytathatják a jelenlegi praxisukat.

Bővíteni kell

Amikor dr. Molnár Gábort arról kérdeztük, hogy a nyilatkozata idején tudomása volt-e ezekről az értelmezésekről, azt mondta, ő a törvényszöveg januári magyarázata alapján jutott arra, hogy ezek a praxisok meg fognak szűnni. A későbbi állásfoglalás mindeddig nem volt a birtokában. Úgy látja azonban, hogy az egészségközpont további bővítése akkor is indokolt, ha 2016-tól nem lesz változás a helyi praxisok számában.

Képviselőjelölt

Nem hallgatható el, hogy dr. Varga Éva a vasárnapi választáson független jelöltként indul, önkormányzati képviselő szeretne lenni. Ezért is érintette különösen érzékenyen, hogy az említett nyilatkozat éppen a betegei előtt kérdőjelezi meg a szavahihetőségét.

Beszélgetésünkkor kiderült továbbá, hogy a jogértelmezési vita szóba se jönne, ha a szándékának megfelelően évekkel ezelőtt visszatérhetett volna a korábbi körzetébe, amelyet azóta is helyettesítéssel látnak el. De nem kötöttek szerződést vele. Ennek oka az lehet, hogy a doktornő vállalkozó orvosként állt volna vissza, az önkormányzat viszont ragaszkodik a közalkalmazotti státuszhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában