Helyi közélet

2014.10.17. 16:05

Használjuk fel a maradékot is!

Debrecen - Az élelmiszer-pazarlás elleni harcra buzdítanak az élelmezési világnapon.

Debrecen - Az élelmiszer-pazarlás elleni harcra buzdítanak az élelmezési világnapon. Évről évre hívja fel október 16-a, az élelmezési világnapja a figyelmet az emberiséget érintő egyik legjelentősebb problémára, amelynek szerves része az élelmiszer-pazarlás kérdése. Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer hulladék keletkezik – áll a Foodpanda internetes portál közleményében.

Versenyfutás a szavatossággal

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta foglalkozik azzal, hogy felkutassa a kereskedelmi forgalomba nem hozható, de minőségileg fogyasztható élelmiszereket és eljuttassa azokat a rászorulókhoz. Az Élelmiszerbank Magyarországon első sorban a nagy volumenű élelmiszermentéssel foglalkozik, évről évre nagyobb sikerrel. A szervezet immár díjnyertes Áruházi Expressz Árumentés programjában például olyan boltokból érkező élelmiszereket oszt szét, amelyek szavatossága közeli lejáratú. A partnerszervezetek segítségével az átvett adományokat az Élelmiszerbank még a lejárati határidő előtt eljuttatja a rászorulókhoz. Jelenleg Magyarországon még nem egyértelmű az éttermi maradékok elszállítása, felhasználása jótékony célra. Dolgoznak azon, hogy a közeljövőben ez a terület is, túl a gyártók és kereskedők részéről elérhető élelmiszer mennyiségen, bevonható legyen.

Éttermi menü rászorulóknak

Bár az európai szabályozás szigorú az előre elkészített, de fel nem használt fogások újrahasznosításával kapcsolatban, több külföldi példa is bizonyítja, hogy az éttermekkel való összefogásban is komoly potenciál van. Ilyen például a portugál DariAcordar projekt, melynek önkéntesei elérték, hogy a helyi jogszabályok finomodjanak és jól működő biztonsági standardokat kifejlesztve európai szinten is követendő programot valósítottak meg.

Otthon is…

Egyénileg is hozzájárulhat mindenki ahhoz, hogy kevesebb étel menjen veszendőbe. Érdemes összeszámolni, mennyi élelmiszert dobunk ki otthon; tervezzünk és csak azt vegyük meg, ami biztosan elfogy! – javasolja a Foodpanda. Ha mégis túl sokat vásároltunk, fagyasszunk le minden romlandó élelmiszert, a főzést mindig a közeli lejáratú termékekkel kezdjük, ha pedig a kész ételekből keletkezik maradék, némi kreativitással használjuk azt új fogásokhoz!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában