Helyi közélet

2014.10.14. 11:52

Érdemes kazáncserére pályázni

Debrecen - Egymilliárd forintból támogatják a lakások fűtésrendszerének korszerűsítését.

Debrecen - Egymilliárd forintból támogatják a lakások fűtésrendszerének korszerűsítését.Több ezer elavult állapotú gázkazán lecserélésére nyílt lehetőség a szeptember 22-én megjelent kazáncsere pályázattal, melyre október 22-től 2015. január 31-ig nyújthatják be a papírokat az érdeklődők. A kormányzati pályázatot ezúttal is magánszemélyeknek írták ki, s olyan lakóépületre lehet támogatást nyerni, ahol életvitelszerűen laknak a tulajdonosok, s az épületnek nincs állékonysági problémája. Ahogyan a nyílászárócsere programnál, itt is a családi házakban, legfeljebb négy lakásos társasházakban élőknek (minden tulajnak önállóan kell pályázni) van lehetősége vissza nem térítendő támogatást kapni, amit a kvótabevételek terhére biztosít a szaktárca. Pályázni azonban csak elektronikusan lehet a www.zfr-kazancsere.hu oldalon történt regisztrációt követően.

Mennyit lehet kapni?

Legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százalékára (maximum 650 ezer forintig) nyerhető támogatás. Fontos azonban tudni, hogy használt eszközök nem beépíthetőek, s a pénzt is az elvégzett, számlákkal igazolt munka után kapja meg a pályázó (további részletek a Támogatható tevékenységek című keretes írásunkban).

HBN


Mi a célja ezzel a kormánynak?

Miért éri meg egymilliárdot adni kazáncserére? – kérdezhetjük. A program honlapján leírtak szerint elsődlegesen a klímavédelem miatt. „Az éghajlatváltozás növekvő kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetőbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése. Ez nemzetközi kötelezettség számunkra, ami egyúttal nemzeti érdek érvényesítését is jelenti. A 140 kW bemenő hőteljesítmény alatti tüzelőberendezések kibocsátás csökkentésének hatására a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45%-kal csökkenthető” – olvasható a kormányzati magyarázatban.


Támogatható tevékenységek

  • A fűtési / fűtési- és használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréje új kondenzációs gázkazán beépítéssel;
  • Meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának korszerűsítése;
  • Járulékos munkálatok (kéményátépítés, fűtési- és használati melegvíz ellátó rendszer átalakítás, vezérlés kialakítása);
  • Energetikai tanúsítás, számítás, tervezési, engedélyeztetési és egyéb, átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek (pl: kéményseprő szakvélemény, gáz MEO átvételi jegyzőkönyvvel, használatba vételi engedély);
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában