Helyi közélet

2014.10.20. 17:32

A verejték valódi, a vér nem

Hajdúszoboszló - Nemzeti minősítő terepgyakorlaton állt helyt a HUNOR mentőszervezet.

Hajdúszoboszló - Nemzeti minősítő terepgyakorlaton állt helyt a HUNOR mentőszervezet.

Az összedőlt hotel romjai között, mentőkutya futkos, majd az égbe emelt fejjel hangosan ugatva jelzi: sebesültet talált.

A szálloda mellett egy háromemeletes épület is a földcsuszamlás „áldozatává vált”, a még álló falomladékra hatórányi munkával erősítettek drótkötelet, amely segítségével a katasztrófavédők a fájdalomtól és félelemtől üvöltő, benn rekedt társaikért aggódó sérülteket engedik le az objektum mellett készenlétben álló orvoscsapathoz.

E helyszíntől alig néhány méterre a heves esőzések nyomán áradó folyót igyekeznek megfékezni homokzsákokkal, nyúlgáttal.

Katasztrofális állapotok

Csak a fájdalom és a félelem nem igazi Hunóriában, a ciklon sújtotta fiktív országban, ahol hétvégén 36 órás terepgyakorlaton bizonyította a HUNOR hivatásos mentőszervezet: helyt állna egy megeredt folyókkal határolt, romokban lévő, háborús övezetben, önellátó módon napokon át.

Efféle nehéz kategóriájú városi kutató-mentő szervezet összesen 13 van a világon, amely között hazánk először szerzett minősítést. Az ENSZ Nemzetközi Kutató-mentő Tanácsadó Csoport (INSARAG) által megfogalmazott irányelveknek és módszertannak 2012-ben felelt meg a magyar szervezet, akkor vállalta, hogy 2014 végére a mentőcsapat három váltás kiképzett állománnyal rendelkezik majd.

Az azóta 210 fős HUNOR harmadik generációja a balmazújvárosi terepgyakorlaton bizonyított, ahol a fizikai terhek mellett pszichikai nyomás is nehezedett a gyakorlatozókra: az önkéntes „sebesültek” jajjgatása, ellenállása és a mentendő város mindenbe beleszóló „polgármestere” nem könnyítette meg a mentést.

A katasztrófavédelmi eseményen román és bolgár mentőegységek is részt vettek.

HBN-HABE



Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="466">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában