Helyi közélet

2014.10.13. 18:36

A személyes viszonyban hisznek

Hajdú-Bihar - Bevonnák az együttműködésbe a Fidesz-KDNP-t Szoboszlón és Polgáron.

Hajdú-Bihar - Bevonnák az együttműködésbe a Fidesz-KDNP-t Szoboszlón és Polgáron.

Komoly meglepetést nem hozott az önkormányzati választás megyénkben, több településen viszont akár pikáns helyzetek is adódhatnak a testületi üléseken, tekintettel arra, hogy a polgármester és a testület eltérő színezetű. Ilyen helység Hajdúdorog is, ahol az MSZP-s Csige Tamás magabiztosan nyert a kormánypárti Simon Zoltán előtt. A nyolctagú képviselő-testületben viszont nem lesz könnyű dolga, hiszen oda hat fideszes képviselő jutott be. Kerestük a régi-új városvezetőt, de lapzártánkig nem értük utol.

Polgáron Tóth József (DK) megőrizte székét, aki annak ellenére stabil többséget tudhat maga mögött, hogy a testületben három fideszes, egy szocialista és négy független jelölt foglal majd helyet. Kérdésünkre, hogy ez az összetétel miként befolyásolja az önkormányzati munkát, azt felelte, nem a képviselők pártpreferenciája a fontos, hanem az, hogy a települést érintő ügyekben kiérlelt előkészítő munka után, szakmai alapon szülessenek a döntések.

– 2010-ben együttműködésre hívtam a Fideszt, kormánypárti alpolgármestert választottam, Puskás Ferenc azonban néhány hónappal később lemondott. Abban bízom, hogy ebben a ciklusban is tudunk közösen dolgozni a párt képviselőivel, hiszen az a település fejlődik, ahol együttműködés van – így a városvezető, aki úgy fogalmazott, megnyugtató Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) megyei közgyűlési elnök nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy minden megalapozott települési elképzelést támogat.

Minősített többség

Hajdúszoboszlón az előző ciklushoz képest sokat változott a helyzet. Noha a Fidesz nagyon készült arra, hogy beveszi a fürdővárost, a kormánypárt szereplése várakozásaik alatt maradt. Míg 2010-ben hat önkormányzati mandátumot szereztek, ezúttal be kellett érniük hárommal. Dr. Györgyi Zoltán fideszes polgármesterjelölt azt nyilatkozta, ő maga is jobb szereplésben bízott, az Összefogás kerületi sikereit pedig meglepetésnek nevezte. Kérdésünkre, miszerint miért maradnak rendre alul a fideszes jelöltek a polgármesteri versenyben, úgy felelt, hogy az üzeneteik nem olyan mélységben jutnak el a választókhoz, mint kellene.

Meglepetés volt

Az Összefogás Hajdúszoboszlóért viszont minősített többséghez jutott. A hivatalát magabiztosan megőrző dr. Sóvágó László (Összefogás) azt mondta, nem számított ilyen jó eredményre. – Függetlenül attól, hogy önmagunkban képesek vagyunk bárminek a megalkotására, együtt fogunk működni az ellenzékkel – fogalmazott.

Kérdésünkre azt felelte, az eredmény azt igazolja, hogy amikor egy-egy téma kapcsán elmondta, miért nem ért a kormánnyal egyet, azt értékelik a helyiek. Úgy véli, az egymással rivalizáló pártokat képviselők között is fontos, hogy normális nexus legyen, mivel „a nem megfelelő személyes kapcsolatok a legnemesebb közérdekű célokat is le tudják rombolni”.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában