Helyi közélet

2014.10.28. 12:48

A koleszterin nem ördögtől való, a gyümölcsjoghurt már inkább

Debrecen - Az egészségtudatos táplálkozás volt a középpontban a Helyi Élelmiszerek Vitanapján.

Debrecen - Az egészségtudatos táplálkozás volt a középpontban a Helyi Élelmiszerek Vitanapján.– A koleszterin nem ördögtől való – ellentétben a margarinban is található transzzsírsavval, amely fogyasztását mindenképp kerülnünk kell – hívta fel a figyelmet Szalayné Kónya Zsuzsa, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Dietetikai Szolgálatának vezetője, azon a helyi élelmiszereknek rendezett vitanapon, melyet a Debreceni Egyetem és a Cívis Delikát közösen szervezett a közelmúltban.

Tévhitek

A szakember a Debreceni Egyetem Tudományos Konferencia Központjában elmondta, hogy a párizsi csaknem ugyanannyi koleszterint tartalmaz, mint a sertészsír, illetve az is kiderült, hogy a müzli, a narancs és a gyümölcsjoghurt koránt sem olyan egészséges, mint amennyire sokan gondolják. Elmondta továbbá, hogy a betegségek kialakulásának közel 80 százalékában a helytelen táplálkozás játszik szerepet.

Minél több mesterséges adalékanyagot tartalmaz egy élelmiszer, annál egészségtelenebb. Éppen ezért fontos, hogy lehetőleg csak házilag, természetes alapanyagokból készült és idényjellegű ételeket együnk. Mezei Adél boltvezető a rendezvényen a Cívis Delikát küldetését hangsúlyozta, mely szerint céljuk, hogy a tradicionális, helyi magyar élelmiszerek újra a kamrák polcaira kerüljenek.

Mircz Nárcisz sajtkészítő a nagyvállalkozókkal folytatott versenyben a kistermelők nehéz helyzetéről beszélt, de a teljesen önellátó, családi gazdaságában született hagyományos és egészséges sajtok készítésének rejtelmeibe is beavatta a jelenlévőket. A termékbemutatóval egybekötött ételkóstolót szabad beszélgetés- és vita zárta, amelyen minden résztvevő szabadon kérdezhetett és elmondhatta véleményét az eseményen elhangzottakkal kapcsolatban.

HBN–Czirbik Milán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában