Helyi közélet

2014.10.24. 20:16

A bíróságig is eljutottak

Debrecen - Kéttucatnyi kifogás volt a választással kapcsolatban.

Debrecen - Kéttucatnyi kifogás volt a választással kapcsolatban.

Még mindig folyamatban van az október 12-ei önkormányzati választást követően benyújtott jogorvoslati kérelmek elbírálása.

A Területi Választási Bizottsághoz (TVB) a választás napját követő időszakban 21 fellebbezés érkezett, ebből október 24-éig 17 ügy zárult le. 13 esetben elfogadták a TVB határozatát, négy a bíróságon dőlt el – tájékoztatta lapunkat dr. Lipták János megyei jegyző.

Nyolc beadvány a voksolás eredményét támadta meg, érkezett kifogás a szavazatszámláló bizottságok (SzSzB) működése kapcsán, egy esetben kampány tevékenységet kifogásoltak, de felmerült polgármester választással összefüggő csalás gyanúja Nyírábrányban, valamint érkezett beadvány Püspökladányból a választópolgárok befolyásolása miatt is.

A Debreceni Ítélőtábla eddig négy ügyben döntött; a püspökladányi polgármester választás eredménye elleni beadvány, illetve a DISZ jelölőszervezet által 21 egyéni választókerületi választási eredmény elleni beadvány ügyében helybenhagyta a TVB határozatát, a létavértesi, az SzSzB működése elleni jogorvoslati kérelmet, valamint a mezősasi választási eredmény elleni beadványt pedig érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A választás napján történt jogsértések miatt legkésőbb október 15-én 16 óráig lehetett kifogással élni, míg a választási eredményt érintően október 16-án 16 óráig lehetett fellebbezést benyújtani. A kifogásokat három napon belül bírálták el a helyi választási bizottságok, a választási eredmény elleni fellebbezésekról a Területi Választási Bizottság (TVB) dönött. A helyi választási bizottságok kifogást elbíráló határozataival szemben benyújtott fellebbezéseket is a TVB bírálta el. A TVB határozatok ellen amennyiben azt sem fogadta el az ügyfél, bírósági felülvizsgálati kérelmet lehetett benyújtani a Debreceni Ítélőtáblához, amely már jogerős döntést hoz – tájékoztatta lapunkat dr. Lipták János megyei jegyző, megjegyezve, hogy a szerdai (október 22.) TVB-döntések ellen október 25-én 16 óráig lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani.

– Az utóbbi napokban a TVB elé került egyik legjelentősebb ügy a Püspökladány három szavazókörében a választás eredményének megsemmisítésére és a választási eljárás megismétlésére irányuló indítvány volt. A TVB ebben az ügyben, valamint a nyírábrányi polgármester választással kapcsolatban hozott határozatával szemben felülvizsgálati kérelem került benyújtásra a Debreceni Ítélőtáblához. Ezen kívül még két olyan ügy van amelyekben a felülvizsgálati kérelem benyújtásának határideje október 25-én 16 órakor jár le – tudatta dr. Lipták János.

HBN

Település - A jogorvoslat tárgya

Püspökladány - Fellebbezés eredmény ellen

Mezősas - Eredmény elleni

Polgár - Eredmény elleni

Polgár - Eredmény elleni

Nyíracsád - Eredmény elleni

Berekböszörmény - SZSZB működése elleni jogorvoslat

Hajdúbagos - Fellebbezés HVB határozata ellen

Váncsod - Fellebbezés – kampánytevékenység

Mezősas - Eredmény elleni

Hajdúböszörmény - Fellebbezés HVB határozat ellen

Egyek - Fellebbezés HVI tevékenysége ellen

Egyek - Eredmény elleni

Debrecen - 21 EVK Eredmény elleni

Létavértes - SZSZB működése elleni jogorvoslat

Álmosd - SZSZB működése elleni jogorvoslat, szavazás befolyásolása

Sáránd - Nemzetiségi önkormányzati választás kifogásolása – szavazóhelyiség elkülönítése

Nyírábrány - Polgármester választási csalás gyanúja

Nyírábrány - Egyéni listára leadott szavazatok számlálása során mulasztás történt

Egyek - HVI vezető elleni kifogás

Egyek - Egyek honlapján történő, választással kapcsolatos megjelentetések kifogásolása

Püspökladány - Választópolgárok befolyásolása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában