Helyi közélet

2014.10.23. 15:15

Néptáncosok, ha találkoznak

Debrecen - 2014. október 22-én 17 órától a Debreceni Népi Együttes szervezésében, a DNE Kezdő Felnőtt Csoportjának kezdeményezésére néhány percre a néptáncosok vették birtokukba az egyik bevásárlóközpont előtti teret.

Debrecen - 2014. október 22-én 17 órától a Debreceni Népi Együttes szervezésében, a DNE Kezdő Felnőtt Csoportjának kezdeményezésére néhány percre a néptáncosok vették birtokukba az egyik bevásárlóközpont előtti teret.

A bevásárlóközpont előtt tartott villámcsődületen több mint 70 pár táncolt Kraszna-Berettyó menti és Tövisháti szilágysági táncokat a DNE táncpedagógusai (Puskás László és Faragó Viktória, illetve Vámosi István és Csontos Anna) vezetésével, a debreceni néptánccsoportok táncosainak részvételével. Polgári tánccal indult a rögtönzött tánc, a férfitáncok közül ízelítőt kaphattunk a zsibaiból, illetve csárdás és ugrálós táncokat roptak fiatalok és idősebbek közösen. A szilágysági muzsikáról Bíró Imre és népzenész növendékei gondoskodtak.

A villámcsődület (flash mob) célja az volt, hogy a pénteken megrendezésre kerülő II. Cívis Cuháré közeledtével felhívja a figyelmet a néptánc és a népzene szépségére, erejére és örök aktualitására. A szervezők szerették volna megmutatni, milyen az, ha együtt járja fiatal és idősebb táncainkat nem a színpadok reflektorai előtt, hanem a mindennapokban, az utca kövén. Az egyre népszerűbb táncházak hangulatát megmutatva igyekeztek a táncosok kedvet csinálni mindenkinek táncaink megismeréséhez és mindennapokban történő gyakorlásához.

A II. Cívis Cuháré egyik ez évi célja, hogy a gyerekek, a fiatalok és az aktív felnőtt táncosok mellett eljusson a néptánc azokhoz a felnőttekhez is, akik kedvet éreznek a tánctanuláshoz. Ennek érdekében lehetősége lesz a rendezvényre látogatóknak a tánctanulás mellett megismerni több Debrecenben működő kezdő felnőtt csoport életét is, akik a Kölcsey Központban kaptak helyet csoportjuk bemutatására és új tagok toborzására.

- Puskás László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában