Helyi közélet

2014.09.26. 14:52

Verséneklő csapat, hangszeres kísérettel

Nagyrábé, Berekfürdő – Zenei élményekkel is szolgál gyógyvizéhez a fürdőjéről híres kunsági falucska.

Nagyrábé, Berekfürdő – Zenei élményekkel is szolgál gyógyvizéhez a fürdőjéről híres kunsági falucska.

Körömvirág néven hozott létre új verséneklő együttest Kocsis Csaba író, a nagyrábéi művelődési ház igazgatója, aki a kulturális rendezvények közönségének már évek óta kínál énekes, zenés élményeket az általa megzenésített költemények gitárral kísért előadásával. A Körömvirág vezetőjeként is folytatja a maga teremtette hagyományt, hangszerrel a kézben énekel, de már az egyedien szép hangú énekestárssal, Ványai Anitával, a Debreceni Egyetem negyedéves szociálpedagógia szakos hallgatójával, akit négy évvel ezelőtt kísért először gitáron. Az együttes harmadik tagja a megyeszerte ismert, pályáját a Rajkó Zenekarban kezdő s a 100 Tagú Cigányzenekarban is megfordult Miczura Károly, aki, mint neves zenészdinasztia sarja, s mint nagyváradi és komádi gyökerekkel rendelkező muzsikus, professzionális hegedűjátékkal, ősökhöz méltó tudással és zene iránti alázattal teszi teljesebbé azt az élményt, amelyet a túlnyomórészt kortárs költőktől válogatott versek művészi tolmácsolása nyújthat a hallgatónak.

Miczura Károly megszolgált a névért, az ismertségért, az elismertségért. Azt követően ugyanis, hogy mint prímás Berettyóújfaluban muzsikált, elkezdett „külföldezni”, s egy évtizeden át játszott hajón a zenekarával Olaszországban, Franciaországban, Németországban. A mai napig egzisztál, van egy négytagú zenekara Debrecenben.

A Körömvirág együttes első fellépéseinek egyike idén januárban Budapesten volt, az Írószövetségben, Kocsis Csaba ottani, Hév-jó berekvízben című fotótárlata megnyitásának alkalmával. A kiállítás a gyógyvizéről híres Berekfürdőnek, ennek a városias küllemű kunsági falucskának a hangulatát vitte el a fővárosba, és nem véletlen, hogy épp az Írószövetségbe, hisz mindenes vezetője ő a berekfürdői Körmendi Lajos Írótábornak is. Szeptember egyik napsütéses, de már őszi színekben pompázó hetében a berekfürdői strandon hallgatták az együttest a legkitartóbb fürdőzők, köztük az írótábor résztvevői, akik közt többen a sajátjukat is felfedezhették a megszólaltatott és a kempingezők tetszését rendre elnyerő költemények között.

Kocsis Csabának – aki becslése szerint eddig mintegy száz költeményt zenésített meg –, a Naposcsibe és a Szélvédő után a Körömvirág a harmadik együttese.

HBN-GI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában