Helyi közélet

2014.09.11. 10:14

Szervezésfüggő, móka vagy kín

Debrecen - Korlátoznák a helyi hallgatói önkormányzat jogait is, pedig a nyolcadik gólyatábort szervezték sikerrel.

Debrecen - Korlátoznák a helyi hallgatói önkormányzat jogait is, pedig a nyolcadik gólyatábort szervezték sikerrel.

Megerőszakoltak egy lányt az ELTE gólyatáborában pénteken, a szervezőként feltüntetett 38 éves gyanúsított – aki sajtóhírek szerint korábban két nemi erőszakért öt évet ült már börtönben – végigfotózta az esetet.

Az első találkozás

A cívisvárosi egyetem elsősöket avató eseményein két felsőbb éves vezető ügyel a 15 fős csapatokra osztott résztvevőkre. A csapatvezetőknek minden este be kell számolniuk az aznap történtekről. Ha egy gólyát a „felügyelője” nem tud elérni egy órán túl, akkor jelentenie kell a tábor vezetőinek, akik értesítik a biztonsági szolgálatot és elkezdődik a szisztematikus keresés. A gólyák este hét után nem hagyhatták el a tábort, előtte is csak egy kilépő nyilatkozat aláírásával. A rendezvényterületre üveget bevinni tilos volt, a kollégiumok minden folyosója és közösségi tere be van kamerázva.


Debreceni gólyateendők

• Lavórból gumicukrot pecázni szájjal, azután liszt alól aprópénzt fújni ki

• Lavórból fröccsöt inni szívószállal

• Pezsgőtablettát adni körbe szájjal

• Csapatindulót írni, énekelni

• Fehér lepedőre csapatzászlót festeni temperával

• Ruhában különböző szexpózokat bemutatni egy perc alatt


– Számunkra az év legfontosabb rendezvénye a gólyatábor, amely során az elsősök jó hangulatban és biztonságban először találkoznak az egyetemi élettel. A vetélkedők mellett a mediterrán élményfürdőbe visszük őket, badacsonyi termékekből borkóstolót élvezhetnek kenyérlángossal és utolsó nap tűzijáték is van. A 8. táborunkat szerveztük idén probléma nélkül, az egyetemi vezetés és a résztvevők megelégedésére – fogalmazott Körösparti Péter.

Fontos jog csorbulna

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azonban az összes felsőoktatási intézményre vonatkozó kormányrendeletben csökkenteni kívánja a hallgatói önkormányzatok jogait. Sajtóértesülések szerint a hivatal meghatározná a diákképviseleteknek nyújtható támogatások mértékét, és a jelenlegi 20–25 százalékról néhány, maximum három főre korlátozná a HÖK részvételét a felsőoktatási intézmények szenátusaiban.

– A KEHI módosításaival a hallgatókat képviselő szervezet elmondhatná a véleményét mindenről, de teljesen eredménytelenül. A hallgatókról döntenének, de nélkülük. Ez a szemléletmód az önrendelkezést és a demokratikus értékeket valló világban érthetetlen és számunkra elfogadhatatlan – véleményezte a híreket a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Körösparti Péter intézkedési tervvel erősíti, hogy egyik intézmény gólyatáborában se lehessen megalázni az elsősöket, de úgy véli, kifejezetten káros lenne a felsőoktatás rendszerére nézve, ha a diákokat ilyen mértékben kizárnák a döntéshozatalból. A hallgatók egyetemi életét meghatározó két legfontosabb szabályzat megalkotása jelenleg csak konszenzussal történhet. A tanulmányi- és vizsgaszabályzat, illetve a térítési és juttatási szabályzatok elfogadása, módosítása kapcsán az oktatók joga előterjeszteni a változtatást, a hallgatóknak pedig joga egyet vagy nem egyetérteni vele. Ezen kívül intézménytől függ, hogy milyen feladatok ellátását bízzák a HÖK-re.

Csak javasolnak

A KEHI ellenőrző jogkörrel felhatalmazott kormányzati szerv, a maguk meghatározta szempontok alapján folytatnak vizsgálatokat, készítenek jelentéseket. E dokumentumok megállapításokat, javaslatokat tartalmaznak a döntéshozók számára, melyek alapján a kormány lépéseket tehet.

– Köszönjük a KEHI-nek a fáradságos munkáját, amivel elemezte a felsőoktatási intézmények működését, illetve a döntéshozó testületek összetételét, munkáját. Ezek mind hasznosak, de egy nézőpontot tükröznek. A módszerekkel, illetve hogy milyen indokok alapján jutottak a megállapításokra, nem értek egyet, és a javaslataikkal sem – mondta Körösparti Péter, aki szintén a sajtóból értesült ezen információkról, hivatalos közlést még nem kapott.

Intézményesült képviselet

– Debrecenben kiváló az együttműködés az akadémiai és a hallgatói vezetés között. Az összezördüléseket mindig ésszerűen és korrekt módon rendeztük. Egy példa: a szabályzatba foglaltak szerint egy vizsgaidőszakban adott tantárgyból másfélszer annyi vizsgahelyet kell meghirdetni, mint ahány hallgató felvette a tárgyat, legalább 3 időpontot biztosítva. Az ezt nem teljesítő oktatónak a hallgató gyakorta nem mer szólni esetleges hátrányoktól tartva. A HÖK-nek viszont jelezheti ezt, mi pedig szólhatunk az illetékesnek. Ezért fontos, hogy intézményesült formában lehessen fellépni az ilyen esetekben – fűzte hozzá.

A KEHI javaslatairól szóló hírekről szerettük volna a hivatal megerősítését vagy cáfolatát kérni, e-mailünkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

HBN-HABE


Nincs kényszerhelyzet

A kollégiumi és szociális jelentkezés elbírálása már lezajlik, mire gólyatáborba érkeznek a diákok – reagálta a HÖK-elnök arra a felvetésre, miszerint a fiatalokon nyomás van, hogy nemet mondjanak-e egy feladatra annak, aki később fontos kérdésekben – kollégiumi elhelyezésben, támogatásban – dönt.

Körösparti Péter hozzáfűzte: a gólyatábori csapatvezetőket pályázati úton választják ki. Nincs átfedés e személyek és a támogatási kérvényeket pontozók között. Az elsősök kérvényeinek pontozása központilag zajlik, nem a hallgatók, hanem a kollégiumi igazgatóság alkalmazottai végzik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában