Helyi közélet

2014.09.10. 18:33

Száz év emlékezete Debrecenben

Debrecen - Több mint tíz egyetem negyven előadása a Nagy Háborúról.

Debrecen - Több mint tíz egyetem negyven előadása a Nagy Háborúról.

Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából kétnapos konferenciát rendeznek a Déri Múzeumban szeptember 17–18-án.

– A konferencia fontos visszatekintés a múltba, ahol olyan értékek kerülhetnek felszínre, amelyek újabb szeletét mutatják be Hajdú-Bihar megye szerepének a Nagy Háborúban – fogalmazott Somogyi Béla alpolgármester a szerdai sajtótájékoztatón.

Papp Klára, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának (BTK) dékánja, történeti intézetének vezetője kiemelte, a szimpóziumnak meghatározó szerepe van az intézmény életében.

– Az első világháború kirobbanása sajátos helyzetet teremtett az egyetemen, hiszen az oktatás a háború közepette indult el száz évvel ezelőtt, ami hatással volt a képzésre is. Ugyanis a diákok és az oktatók egy része is részt vett a háborúban – tette hozzá a dékán. Hozzátette, a konferencián 11 egyetem oktatója összesen 40 előadást tart a témában.

Forisek Péter, a BTK dékánhelyettese hangsúlyozta, a kétnapos konferencián négy szekcióban rendeznek előadásokat, ahol többek között szó esik a nemzetközi kapcsolatok változásairól vagy az első világháború emlékezettörténetéről is.

Baráth Béla, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense kiemelte, a református kollégiumban négy emléktábla őrzi az első világháború emlékezetét, jelezve, több diák és oktató is hősi halált halt annak évei alatt.

Polyák András alezredes a háborúról szólva elmondta, annak kutatásában a katonák is részt vesznek. A dandár állománya két előadással – az Isonzónál folyó harcokról, valamint a hadisírgondozás szerepéről – készül a konferenciára.

HBN-SZM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában