Helyi közélet

2014.09.10. 08:40

Rombolja a házat, de nem vághatják ki

Debrecen - A platánok a hivatal szakembere szerint is meglehetősen közel vannak az ingatlanhoz.

Debrecen - A platánok a hivatal szakembere szerint is meglehetősen közel vannak az ingatlanhoz.

Lakatos Jenőné nem régen azért volt kénytelen javíttatni és újrafestetni a házát, mert a közelében lévő utcai platánfa gyökérzete miatt repedések keletkeztek a falon. Mint mondta, a városházán többször kért engedélyt a Csuka utcán álló házához közeli két platán kivágására, de Gábor Zsombor osztályvezető mindig elutasítja, nincs tekintettel a konkrét helyzetre.

Eszébe nem jutna a természetet károsítani – közölte – de azt sem tartja egészségesnek, ha egy fa megkeserítheti a család életét és tönkreteheti az értékes vagyonát.

A ház repedésében megtelepedtek a szárnyas hangyák, berágták magukat a régi ablak fakeretébe, és onnan rendszeresen elárasztották a lakást. Most műanyag ablakot rakatott be, de a hangyák továbbra is ott vannak a repedésekben. A fa töve és a ház fala közötti távolság pár centiméterrel haladja meg az 1 métert, és ez nem végleges állapot. Az évek múlásával a törzs tovább vastagodik, a gyökérzet erősödik, terjeszkedik.

Meddig rombolhatja egy fa a házat? A belvárosban hasonló és egyéb okokból százával engedélyezték a kivágást, itt pedig a hivatal nincs belátással a méltányolható tulajdonosi érdekre – panaszolta Lakatos Jenőné.

Természetesen mi is megkérdeztük a polgármesteri hivataltól, miért nem kap engedélyt az asszony, hogy az öreg és kártékony fa helyett megfelelő távolságra újat ültessen, s megóvja az ingatlanát?

Kertészeti szempontból

A városüzemeltetési osztálytól a következő választ kaptuk: „A Debrecen, Csuka utca 26. szám előtt lévő 2 platán kivágásával kapcsolatban már több alkalommal érkezett hivatalunkhoz írásos kérelem. A sok évtizeddel ezelőtt kiültetett fák – az utca szélességéből kifolyólag – meglehetősen közel találhatóak a kérdéses ingatlanhoz. Az önkormányzat pénzügyi forrásai kizárólag akut, balesetveszélyes fák kivágására korlátozódnak. A helyszínen történt szemle alapján megállapítható, hogy az egyedek koruknak megfelelő egészséges állapotúak (a járda használható állapotban van, az ingatlanon nem láthatóak repedések), ezért kivágásuk kertészeti szempontból nem indokolt.”

Megelőzhetnék

Ezek szerint meg kell várni, amíg a javított házon újra repedések keletkeznek, vagy amíg a fa kivágása kertészeti szempontból indokolt lesz? Nem lenne jobb megelőzni a károkozást?

HBN-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában